Bjarte Engeset

Faktaboks

Bjarte Engeset
Født
25. august 1958, Ørsta, Møre og Romsdal
Bjarte Engeset
Bjarte Engeset dirigerer det mexikanske orkesteret La Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México i 2015.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bjarte Engeset er ein norsk dirigent, ein av dei leiande norske dirigentane i sin generasjon. Engeset var i perioden 2014–2020 kunstnarisk leiar for Kongelige norske marines musikkorps i Horten og er gjestedirigent ved fleire orkester. Han har undervist i dirigering, mellom anna ved Dirigentuka, og er frå 2020 professor i dirigering ved Universitetet i Stavanger.

Engeset har sidan 2014 vore fagleg leiar i prosjektet Norsk musikkarv, som lagar kritiske utgåver av norsk musikk. Han har redigert verk av Johan Svendsen, Johan Halvorsen, Fartein Valen, Geirr Tveitt og Eivind Groven, og er leiar for Johan Svendsen sine verk, ei komplett vitskapleg utgåve av musikken til Svendsen.

Bakgrunn og utdanning

Engeset kjem frå Ørsta i Møre og Romsdal. I oppveksten spelte han blokkfløyte og sidan tverrfløyte. Han studerte fløyte ved Bergen Musikkonservatorium og ved University of Georgia i USA.

Engeset studerte dirigering ved Sibelius-Akademin i Helsingfors med Jorma Panula, og leverte i 1989 ein diplomeksamen der med det høgast oppnåelege talet på poeng. I 1991 deltok han på seminaret til Seiji Ozawa for unge dirigentar i Tanglewood i USA.

Karriere

I Noreg

Engeset har hatt ein omfattande karriere som dirigent i inn- og utland. Han har dirigert alle dei profesjonelle orkestera i Noreg omfatta Den Norske Opera & Ballett.

Engeset dirigerte Bergen Operaorkester i 1981–1985 og Bergen Musikkonservatoriums Orkester og Kor i 1982–1984. Han var kunstnarisk leiar for Tromsø Symfoniorkester i 1994–2006, og hadde tilsvarande stilling ved Nordlysfestivalen i 1999–2006. Han var kunstnarisk leiar for Det Norske Blåseensemble i 2003–2006.

Engeset var i 1985–1998 og i 2013–2015 kunstnarisk leiar for Ålesund Symfoniorkester, og her vart han i 2016 utnemnd til æresdirigent. Han var med på etableringa av Sunnhordland Kammerorkester, Gruppe-20 (seinare BIT-20) og Sunnmøre Kammerorkester.

Internasjonalt

Engeset var fast gjestedirigent for Det Flamske Radioorkesteret i Brussel i 2001–2004. Som sjefdirigent og kunstnarisk leiar for DalaSinfoniettaen i Falun i Sverige i 2007–2012 gjorde han ein stor innsats med å byggje opp dette orkesteret.

Engeset har gjesta fleire av dei leiande orkestera i Norden, som Helsingfors byorkester, Finsk Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker og Island Symfoniorkester.

Han har gjesta ei rekkje leiande orkester i Europa og USA, mellom anna Royal Philharmonic Orchestra i London, Bournemouth Symphony Orchestra, Sankt Petersburg-filharmonien, Moskva Radio Symfoniorkester, Tsjekkisk Filharmonisk Orkester og Baltimore Symphony Orchestra.

Innspelingar

Engeset har spelt inn over 40 CD-plater, og ein stor del er med musikk av norske komponistar som Johan Svendsen, Christian Sinding, Ludvig Irgens-Jensen, Oscar Borg og Geirr Tveitt. For selskapet Náxos har han spelt inn alle verka til Edvard Grieg for orkester (8 CD-plater) med Royal Scottish Symphony Orchestra og Malmö Symfoniorkester.

Engeset har også spelt inn musikk av mellom anna Carl Nielsen, Jean Sibelius, Sergej Prokofjev og Percy Grainger, forutan samtidskomponistar som Nils Lindberg, Piet Swerts, Herman Vogt og Magne Hegdal.

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg