Bjarte Engeset

Faktaboks

Bjarte Engeset
Født
25. august 1958, Ørsta
Bjarte Engeset dirigerer det mexikanske orkesteret La Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México i 2015.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Bjarte Engeset er en norsk dirigent, en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon. Engeset var i perioden 2014–2020 kunstnerisk leder for Kongelige norske marines musikkorps i Horten og er gjestedirigent ved flere orkestre. Han har undervist i dirigering, blant annet ved Dirigentuka, og er fra 2020 professor i dirigering ved Universitetet i Stavanger.

Engeset har siden 2014 vært faglig leder i prosjektet Norsk musikkarv, som lager kritiske utgaver av norsk musikk. Han har editert verker av Johan Svendsen, Johan Halvorsen, Fartein Valen, Geirr Tveitt og Eivind Groven, og er leder for Johan Svendsens verker, en komplett vitenskapelig utgave av Svendsens musikk.

Bakgrunn og utdannelse

Engeset kommer fra Ørsta. I oppveksten spilte han blokkfløyte og siden tverrfløyte. Han studerte fløyte ved Bergen Musikkonservatorium og ved University of Georgia i USA.

Engeset studerte dirigering ved Sibelius-Akademin i Helsingfors med Jorma Panula, og leverte i 1989 en diplomeksamen her med det høyest oppnåelige antall poeng. I 1991 deltok han på Seiji Ozawas seminar for unge dirigenter i Tanglewood i USA.

Norge

Engeset har hatt en omfattende karriere som dirigent i inn- og utland. Han har dirigert alle de profesjonelle orkestrene i Norge innbefattet Den Norske Opera & Ballett.

Engeset dirigerte Bergen Operaorkester i 1981–1985 og Bergen Musikkonservatoriums Orkester og Kor i 1982–1984. Han var kunstnerisk leder for Tromsø Symfoniorkester i 1994–2006, og hadde tilsvarende stilling ved Nordlysfestivalen i 1999–2006. Han var kunstnerisk leder for Det Norske Blåseensemble i 2003–2006.

Engset var i 1985–1998 og i 2013–2015 kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester, og her ble han i 2016 utnevnt til æresdirigent. Han var med på etableringen av Sunnhordaland Kammerorkester, Gruppe-20 (senere BIT-20) og Sunnmøre Kammerorkester.

Internasjonal karriere

Engeset var fast gjestedirigent for Det Flamske Radioorkesteret i Brussel i 2001–2004. Som sjefdirigent og kunstnerisk leder for DalaSinfoniettaen i Falun i Sverige i 2007–2012 gjorde han en stor innsats med å bygge opp dette orkesteret.

Engeset har gjestet flere av de ledende orkestrene i Norden, som Helsingfors byorkester, Finsk Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker og Island Symfoniorkester.

Han har gjestet en rekke ledende orkestre i Europa og USA, blant andre Royal Philharmonic Orchestra i London, Bournemouth Symphony Orchestra, Sankt Petersburg-filharmonien, Moskva Radio Symfoniorkester, Tsjekkisk Filharmonisk Orkester og Baltimore Symphony Orchestra.

Innspillinger

Engeset har spilt inn over 40 CD-plater, hvorav en stor del er med musikk av norske komponister som Johan Svendsen, Christian Sinding, Ludvig Irgens-Jensen, Oscar Borg og Geirr Tveitt. For selskapet Naxos har han spilt inn Edvard Griegs samtlige verker for orkester (8 CD-plater) med Royal Scottish Symphony Orchestra og Malmö Symfoniorkester.

Engeset har også spilt inn musikk av blant andre Carl Nielsen, Jean Sibelius, Sergej Prokofjev og Percy Grainger, foruten samtidskomponister som Nils Lindberg, Piet Swerts, Herman Vogt og Magne Hegdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg