Bjarte Engeset

Faktaboks

Bjarte Engeset
Født
25. august 1958, Ørsta
Bjarte Engeset dirigerer det mexikanske orkesteret La Orquesta Filarmónica de la Ciudad de México i 2015.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 3.0

Bjarte Engeset, norsk dirigent, som er en av de ledende norske dirigentene i sin generasjon.

Engeset har siden 2014 vært kunstnerisk leder for Kongelige norske marines musikkorps i Horten. Fra 2014 har han vært faglig leder for Norsk musikkarv, som produserer kritiske utgaver av norsk musikk. Her har han blant annet vært ansvarlig redaktør for Johan Svendsens verker. Han har også undervist i direksjon, blant annet ved Dirigentuka.

Bakgrunn og utdannelse

Engeset kommer fra Ørsta. I oppveksten spilte han blokkfløyte og siden tverrfløyte. Han studerte direksjon ved Sibelius-akademin i Helsingfors med Jorma Panula, og leverte i 1989 en diplomeksamen her med det høyest oppnåelige antall poeng.

I 1991 deltok han på Seiji Ozawas seminar for unge dirigenter i Tanglewood i USA.

Norge

Engeset har hatt en omfattende karriere som dirigent i inn- og utland. Han har dirigert alle de profesjonelle orkestrene i Norge innbefattet Den Norske Opera & Ballett.

Engeset dirigerte Bergen Operaorkester i 1981–1985 og Bergen Musikkonservatoriums Orkester og Kor i 1982–1984. Han var kunstnerisk leder for Tromsø Symfoniorkester i 1994–2006, og hadde tilsvarende stilling ved Nordlysfestivalen i 1999–2006. Han var kunstnerisk leder for Det Norske Blåseensemble i 2003–2006.

Engset var i 1985–1998 og 2013–2015 kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester, og her ble han i 2016 utnevnt til æresdirigent.

Han var med på etableringen av Sunnhordaland Kammerorkester, Gruppe-20 (senere BIT-20) og Sunnmøre Kammerorkester.

Internasjonal karriere

Engeset var fast gjestedirigent for Det Flamske Radioorkesteret i Brussel i 2001–2004. Som sjefdirigent og kunstnerisk leder for DalaSinfoniettaen i Falun i Sverige i 2007–2012 gjorde han en stor innsats med å bygge opp dette orkesteret.

Engeset har gjestet flere av de ledende orkestrene i Norden, som Helsingfors byorkester, Finsk Radios Symfoniorkester, Göteborgs Symfoniker og Island Symfoniorkester.

Han har gjestet en rekke ledende orkestre i Europa og USA, blant andre Royal Philharmonic Orchestra i London, Bournemouth Symphony Orchestra, Sankt Petersburgfilharmonien, Moskva Radio Symfoniorkester, Tsjekkisk Filharmonisk Orkester og Baltimore Symphony Orchestra.

Innspillinger

Engeset har spilt inn over 40 CDer, hvorav en stor del er med musikk av norske komponister som Johan Svendsen, Christian Sinding, Ludvig Irgens-Jensen, Oscar Borg og Geirr Tveitt. For selskapet Naxos har han spilt inn Edvard Griegs samtlige verker for orkester (8 CDer) med Royal Scottish Symphony Orchestra og Malmö Symfoniorkester.

Engeset har også spilt inn musikk av blant andre Carl Nielsen, Jean Sibelius og Percy Grainger, foruten samtidskomponister som Nils Lindberg og Magne Hegdal.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg