Artikkelstart

Bournemouth er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Hampshire, ved Poole Bay. Byen har 183 491 innbyggere og et areal på 46 kvadratkilometer. Bournemouth er en populær bade- og ferieby takket være det varme klimaet som både forlenger sommersesongen og tiltrekker seg vinterturister. Byen har en lang strandpromende med to kjente forlystelseskaier; Bournemouth Pier og Boscompe Pier.

Faktaboks

Uttale
bˈå:nməþ

Tradisjonelt har Bournemouth vært en pensjonistby, der andelen eldre mennesker har vært betydelig høyere enn i landet forøvrig. Denne utviklingen har snudd, i dag er studenter og unge mennesker den hurtigst voksende gruppen. Turisme og servicenæringer er de viktigste næringsveiene, men byen har også elektroteknisk og farmasøytisk industri.

Bournemouth var en ubetydelig fiskerby før den på midten av 1800-tallet fikk ry som badested og ble populær hos dem som ønsket klimaforandring eller trengte til frisk sjøluft. I 1841 besto byen av bare 26 bygninger, men i løpet av det 19. århundret vokste byen kraftig.

Winter Garden er sete for det berømte Bournmouth Symphony Orchestra, stiftet i 1893. Gjennom byens sentrum renner elven River Bourne og her finnes blomsterparkene Upper, Central og Lower Gardens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg