Falun, by i Dalarna i Sverige, kommunesenter i Falun kommune, ved Faluån og innsjøen Runn; 37 496 innbyggere (2016). Falun har i senere tid endret seg fra å være en industri- og militærby til en service- og tjenesteby. Byen er sete for länsadministrasjonen i Dalarna, og et viktig regionalt skole- og kultursenter. I byen ligger hovedkontoret til det svenske industrikonsernet Stora Enso. Industrien er allsidig, men har i senere tid blitt langt mer høyteknologisk og kunnskapsintensiv enn tidligere. Falun har gammel trehusbebyggelse; gruvemuseum. Kristine kyrka (1642–60) regnes som den vakreste renessansebygning i Dalarna.

Falun er et av Sveriges ledende vintersportssteder, blant annet med idretts- og fritidsanlegget Lugnet (riksanlegg for ski) hvor Svenska Skidspelen arrangeres. I 1954, 1974, 1993 og 2014 ble VM på ski i nordiske grener arrangert i Falun.

Falun vokste frem omkring Falu gruva, i drift fra 1000-tallet, og fikk byprivilegier 1641. Inntektene fra kobbergruva spilte særlig på 1600-tallet en betydelig rolle i svensk økonomi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.