Falun

Falun med Falu gruva.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Falun er en by og kommune i Dalarna i Sverige.

Byen

Falun ligger ved Faluån og innsjøen Runn og har 37 496 innbyggere (2016). Falun har i senere tid endret seg fra å være en industri- og militærby til en service- og tjenesteby. Byen er sete for länsadministrasjonen i Dalarna, og et viktig regionalt skole- og kultursenter. I byen ligger hovedkontoret til det svenske industrikonsernet Stora Enso. Industrien er allsidig, men har i senere tid blitt langt mer høyteknologisk og kunnskapsintensiv enn tidligere.

Falun er et av Sveriges ledende vintersportssteder, blant annet med idretts- og fritidsanlegget Lugnet (riksanlegg for ski) hvor Svenska Skidspelen arrangeres. I 1954, 1974, 1993 og 2014 ble VM på ski i nordiske grener arrangert i Falun.

Historie

Falun vokste frem omkring Falu gruva, i drift fra 1000-tallet, og fikk byprivilegier i 1641. Inntektene fra kobbergruva spilte særlig på 1600-tallet en betydelig rolle i svensk økonomi. Falun har en gammel trehusbebyggelse og gruvemuseum. Kristine kyrka (1642–1660) regnes som den vakreste renessansebygning i Dalarna.

Kommunen

Carl Larsson-gården i Sundborn.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Falun kommune har et areal på 2053 km2 og 58 248 innbyggere (2017). Kommunen har i øst og nord store skogkledde moreneområder som veksler med vide myrområder. I vest er floraen rikere med blant annet edelløvskog (lind, lønn, alm og hassel) rundt Våckelbergets naturreservat.

Av kommunens mer kjente turistattraksjoner kan nevnes Falu gruva og Carl Larsson-gården i Sundborn.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg