Faktaboks

Falun
Etymologi

dativ av et tapt elvenavn *Fala, av fal 'gråblek, gulblek'

Falun
Falun med Falu gruva.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Falun er en by og kommune i Dalarna i Sverige.

Byen

Falun ligger ved Faluån og innsjøen Runn, og har 39 500 innbyggere (2020). Falun har i senere tid endret seg fra å være en industri- og militærby til en service- og tjenesteby. Byen er sete for länsadministrasjonen i Dalarna og et viktig regionalt skole- og kultursenter. Dalarnas museum ligger i Falun.

I byen ligger hovedkontoret til det svenske industrikonsernet Stora Enso. Industrien er allsidig, men har i senere tid blitt langt mer høyteknologisk og kunnskapsintensiv enn tidligere.

Falun er et av Sveriges ledende vintersportssteder, blant annet med idretts- og fritidsanlegget Lugnet (riksanlegg for ski), hvor Svenska Skidspelen arrangeres. I 1954, 1974, 1993 og 2014 ble VM på ski i nordiske grener arrangert i Falun.

Historie

Kristine kyrka, Falun, foto fra 2017

Falun vokste frem omkring Falu gruva, som var i drift fra 1000-tallet, og fikk byprivilegier i 1641. Inntektene fra kobbergruva spilte særlig på 1600-tallet en betydelig rolle i svensk økonomi. Falun har mye gammel trehusbebyggelse. Kristine kyrka (1642–1660) regnes som den vakreste renessansebygningen i Dalarna.

Kommunen

Sundborn
Carl Larsson-gården i Sundborn.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.0

Falun kommune har et areal på 2053 kvadratkilometer og 60 000 innbyggere (2022). Kommunen har i øst og nord store skogkledde moreneområder som veksler med vide myrområder. I vest er floraen rikere med blant annet edelløvskog (lind, lønn, alm og hassel) rundt Våckelbergets naturreservat.

I Grycksbo, 12 kilometer nordvest for Falun, ligger en fabrikk for fint spesialpapir som fører sin historie tilbake til 1740. Nobelprisdiplomene trykkes på papir fra Grycksbo. Av kommunens mer kjente turistattraksjoner kan nevnes Falu gruva og Carl Larsson-gården i Sundborn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg