Kommunesenter i Falun kommune, ved Faluån og innsjøen Runn; 37 291 innb. (2011). Falun har i senere tid endret seg fra å være en industri- og militærby til en service- og tjenesteby. Byen er sete for länsadministrasjonen i Dalarna, og et viktig regionalt skole- og kultursenter. I byen ligger hovedkontoret til det svenske industrikonsernet Stora Enso. Industrien er allsidig, men har i senere tid blitt langt mer høyteknologisk og kunnskapsintensiv enn tidligere. Falun har gammel trehusbebyggelse; gruvemuseum. Kristine kyrka (1642–60) regnes som den vakreste renessansebygning i Dalarna.

Falun er et av Sveriges ledende vintersportssteder, blant annet med idretts- og fritidsanlegget Lugnet (riksanlegg for ski) hvor Svenska Skidspelen arrangeres. I 1954, 1974, 1993 og 2014 ble VM på ski nordiske grener arrangert i Falun.

Falun vokste frem omkring Falu gruva, i drift fra 1000-tallet, og fikk byprivilegier 1641. Inntektene fra kobbergruven spilte særlig på 1600-tallet en betydelig rolle for svensk økonomi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.