Falun er en by og kommune i Dalarna i Sverige.

Falun ligger ved Faluån og innsjøen Runn og har 37 496 innbyggere (2016). Falun har i senere tid endret seg fra å være en industri- og militærby til en service- og tjenesteby. Byen er sete for länsadministrasjonen i Dalarna, og et viktig regionalt skole- og kultursenter. I byen ligger hovedkontoret til det svenske industrikonsernet Stora Enso. Industrien er allsidig, men har i senere tid blitt langt mer høyteknologisk og kunnskapsintensiv enn tidligere.

Falun er et av Sveriges ledende vintersportssteder, blant annet med idretts- og fritidsanlegget Lugnet (riksanlegg for ski) hvor Svenska Skidspelen arrangeres. I 1954, 1974, 1993 og 2014 ble VM på ski i nordiske grener arrangert i Falun.

Falun vokste frem omkring Falu gruva, i drift fra 1000-tallet, og fikk byprivilegier i 1641. Inntektene fra kobbergruva spilte særlig på 1600-tallet en betydelig rolle i svensk økonomi. Falun har en gammel trehusbebyggelse og gruvemuseum. Kristine kyrka (1642–1660) regnes som den vakreste renessansebygning i Dalarna.

Falun kommune har et areal på 2053 km2 og 58 248 innbyggere (2017). Kommunen har i øst og nord store skogkledde moreneområder som veksler med vide myrområder. I vest er floraen rikere med blant annet edelløvskog (lind, lønn, alm og hassel) rundt Våckelbergets naturreservat. 

Av kommunens mer kjente turistattraksjoner kan nevnes Falu gruva og Carl Larsson-gården i Sundborn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.