Baltimore er en by i USA i delstaten Maryland. Den ligger ved elven Patapsco, som her vider seg ut og danner en utmerket havn, 24 km ovenfor dens utløp i Chesapeake Bay. Byen har 611 648 innbyggere, og er en del av den større byregionen Baltimore–Washington (Combined Statistical Area) med 9 764 315 innbyggere (US Census, 2017).

Baltimore er USAs fjerde største havneby med stor containerterminal, og er utgangspunkt for en rekke jernbanelinjer. Byens indre havn var lenge et stort produksjonsenter, men etter nedgang i storindustri og jernbanetransport har Baltimore de siste tiårene orientert seg mot en tjenesteorientert økonomi, med Johns Hopkins Hospital og Johns Hopkins University som byens største arbeidsgivere. 

Baltimore har flere vakre parker: Clifton Park, Druid Hill Park, en mengde praktbygninger (rådhuset) og monumenter (Washingtons monument). Baltimore har over 500 kirker, blant annet en vakker katolsk katedral, den første bygd i USA, og er sete for en katolsk erkebiskop, den katolske kirkes primas i USA. Byen har katolsk universitet og seminar, flere fakulteter av Marylands statsuniversitet. Her ligger også det kjente Johns Hopkins University med et tilhørende stort sykehus og Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, samt Godard Space Flight Center. Videre finnes en rekke høyskoler, institutter og museer.

Baltimore ble grunnlagt i 1729 og fikk navn etter Cecil Calvert, Second Baron Baltimore. Byen ble beleiret av britene under den britisk-amerikanske krigen 1812–15. Det var her, under beleiringen i 1814, at Francis Scott Key skrev nasjonalsangen, The Star-Spangled Banner. Da fullførelsen av Erie-kanalen i 1825 truet med å overføre all handel med områdene vest for Allegheny til New York, svarte borgerne i Baltimore med å bygge USAs første jernbane, Baltimore and Ohio Railroad, i 1830. Byen ble herjet av en stor brann i 1904.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.