Göteborgs Symfoniker, svensk symfoniorkester, grunnlagt 1905, et av Sveriges ledende, har fra 1997 status som svensk nationalorkester. Sjefdirigent fra 2017 er Santtu-Matias Rouvali. Kent Nagano er siden 2013 første gjestedirigent og kunstnerisk rådgiver. Orkesteret har to honorære dirigenter, estiske Neeme Järvi som chefsdirigent emeritus og venezuelanske Gustavo Dudamel som hedersdirigent

Orkesterets hjem er Göteborgs konserthus, som ble innviet 4. oktober 1935. Det ble oppført etter tegninger av arkitekten Nils Einar Eriksson, og er et moderne funksjonalistisk konserthus. Hovedsalen har snaut 1400 sitteplasser og regnes som akustisk meget vellykket. Huset anvendes også til andre typer musikk. Som symfonikernes hjem erstattet det konserthuset på Heden, som var oppført i 1905 og brant ned til grunnen i 1928.

Orkesteret holder en årlig utendørskonsert i Slottskogen, og har flere ganger medvirket i den årlig byfestivalen som kalles Göteborgs kulturkalas

Göteborgs Symfoniker ble etablert i 1905 under navnet Göteborgs orkesterförenings orkester med dirigenten Heinrich Hammer som ildsjel. Orkesteret ble den første varige konsertforening i Göteborg etter flere tidligere initiativer. Wilhelm Stenhammar var en betydelig sjefdirigent 1907–22, og repertoaret i denne perioden, med musikk av Carl Nielsen og Jean Sibelius foruten av Stenhammar selv og andre svenske komponister, bidro til at Göteborg ble et sentralt sted i nordisk musikkliv. 

Den dyktige Tor Mann brakte denne tradisjonen videre i sin sjefstid 1925–39, og det samme gjorde Issay Dobrowen 1941–53. Orkesteret ble gradvis utvidet, og hadde i etterkrigstiden dyktige dirigenter i Dean Dixon 1953–60, Sten Frykberg 1960–67 og Sergiu Comissiona 1967–73, alle med interesse for nordisk musikk.  

Etter den korte perioden med Charles Dutoit 1976–79, kom Neeme Järvi, som i sin lange sjefstid 1982–2004 skapte et løft for orkesteret internasjonalt med vellykkede turnéer og en lang rekke plateinnspillinger, blant annet av svensk musikk. Den unge Gustavo Dudamel fra Venezuela var en vital sjefdirigent 2007–12. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.