Sibelius-Akademin

Artikkelstart

Sibelius-Akademin er en statlig musikkhøyskole i Helsingfors, Finland. Skolen ble opprinnelig etablert i 1882, fikk navnet Sibelius-Akademin i 1939 og ble en del av Konstuniversitetet i Helsingfors i 2013. Skolen er oppkalt etter Finlands største komponist, Jean Sibelius.

Faktaboks

Også kjent som

egentlig Konstuniversitetets Sibelius-Akademi

Skolen holder i hovedsak til på Tölö Campus i sentrum av Helsingfors, men har også avdelinger i Kuopio, Träskända og Seinäjoki.

Sibelius-Akademin har undervisning for flere aldersklasser, fra skoleelever til doktorgradsstudier. Det er en av Europas største musikkhøyskoler og har en sentral plass i finsk musikkliv. Mange ledende finske musikere har sin utdannelse herfra.

Historikk

Sibelius-Akademin ble grunnlagt i 1882 som Helsingfors Musikinstitut, og ble i 1924 utvidet og omdøpt til Helsingfors Konservatorium. Konservatoriet fikk sitt nåværende navn i 1939, etter Finlands komponist Jean Sibelius.

I 1980 ble Sibelius-Akademin en del av det statlige finske høyskolesystemet. Den fikk status som universitet i 1998.

I 2013 ble Konstuniversitetet i Helsingfors etablert ved en sammenslåing av Sibelius-Akademin, Bildkonstakademin og Teaterhögskolan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Ettersom Sibelius-Akademin (egentlig 'Konstuniversitetets Sibelius-Akademi') er et egennavn på musikkakademiet innen Konstuniversitetet, så bør det skrives slik innehaver gjør: med stor a i 'Akademi'. Sibelius-Akademin er et akademi som heter Sibelius-Akademin.

svarte Ola Nordal

Tusen takk for innspillet. Artikkelen er oppdatert. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg