Faktaboks

Sibelius-Akademin

egentlig Konstuniversitetets Sibelius-Akademi

Sibelius-Akademin er en statlig musikkhøyskole i Helsingfors, Finland. Skolen ble opprinnelig etablert i 1882, fikk navnet Sibelius-Akademin i 1939 og ble en del av Konstuniversitetet i Helsingfors i 2013. Skolen er oppkalt etter Finlands største komponist, Jean Sibelius.

Skolen holder i hovedsak til på Tölö Campus i sentrum av Helsingfors, men har også avdelinger i Kuopio, Träskända og Seinäjoki.

Sibelius-Akademin har undervisning for flere aldersklasser, fra skoleelever til doktorgradsstudier. Det er en av Europas største musikkhøyskoler og har en sentral plass i finsk musikkliv. Mange ledende finske musikere har sin utdannelse herfra.

Historikk

Sibelius-Akademin ble grunnlagt i 1882 som Helsingfors Musikinstitut, og ble i 1924 utvidet og omdøpt til Helsingfors Konservatorium. Konservatoriet fikk sitt nåværende navn i 1939, etter Finlands komponist Jean Sibelius.

I 1980 ble Sibelius-Akademin en del av det statlige finske høyskolesystemet. Den fikk status som universitet i 1998.

I 2013 ble Konstuniversitetet i Helsingfors etablert ved en sammenslåing av Sibelius-Akademin, Bildkonstakademin og Teaterhögskolan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Karl Robin Vidén

Ettersom Sibelius-Akademin (egentlig 'Konstuniversitetets Sibelius-Akademi') er et egennavn på musikkakademiet innen Konstuniversitetet, så bør det skrives slik innehaver gjør: med stor a i 'Akademi'. Sibelius-Akademin er et akademi som heter Sibelius-Akademin.

svarte Ola Nordal

Tusen takk for innspillet. Artikkelen er oppdatert. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg