Royal Philharmonic Orchestra, britisk symfoniorkester, et av Londons ledende orkestre, etablert 1946 av Thomas Beecham. Navnet forkortes gjerne RPO. Sjefdirigent siden 2009 er Charles Dutoit. Pinchas Zukerman er fra samme år første gjestedirigent.

Orkesterets hjem er Cadogan Hall i bydelen Chelsea, opprinnelig en kirke oppført etter tegninger av arkitekten Robert Fellowes Chisholm, og innviet i 1907. Bygningen ble kjøpt av jarlen av Cadogan i 2000 og gjenåpnet etter renovering i 2004 som konserthus for orkesteret. Cadogan Hall er orkesterets første faste tilholdssted. 

Orkesteret holder også konserter i Royal Festival Hall og Royal Albert Hall, og besøker jevnlig en rekke regionale sentra på de britiske øyer.

Den velstående dirigenten Thomas Beecham etablerte Royal Philharmonic Orchestra for å ha «sitt eget orkester» hvor han kunne ha kontroll over repertoaret. Beecham ønsket blant annet å fremme komponistene Frederick Delius og Jean Sibelius så vel som en rekke franske komponister. Beecham sørget også for at orkesteret ble det offisielle orkesteret for Royal Philharmonic Society og dermed kunne kalle seg Royal Philharmonic Orchestra.

Med håndplukkede musikere fremstod Royal Phiharmonic Orchestra på sin første konsert 15. september 1946 som et førsteklasses symfoniorkester. Det ble fast orkester ved operafestspillene i Glyndebourne, en oppgave det beholdt frem til 1964. Beecham og orkesteret reiste på en bejublet USA-turné i 1950 og en tilsvarende turné i Europa i 1957. Orkesteret spilte ved Promenadekonsertene i London første gang i 1952.

Da Beecham døde i 1961 kom orkesteret i krise. Men musikerne etablerte en selvstyrt organisasjon og fikk etter hvert støtte til videre drift.

En serie med svært betydelige sjefdirigenter sørget for at orkesteret beholdt sin popularitet: Rudolf Kempe 1961–75, Antal Dórati 1975–78, Walter Weller 1980–85, André Previn 1985–92, Vladimir Ashkenazy 1987–94, Jurij Temirkanov 1992–98 og Daniele Gatti 1996–2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.