Bergen Musikkonservatorium

Artikkelstart

Bergen Musikkonservatorium var en utdanningsinstitusjon for musikkutøvere i Bergen. Det ble opprettet i 1905. I 1980 ble konservatoriet statlig høyskole. I 1995 ble konservatoriet slått sammen med Universitetet i Bergen under navnet Griegakademiet.

Historikk

Bergen Musikkonservatorium ble grunnlagt i 1905 under navnet Bergens Musikakademi med 19 tilknyttede lærere, alle utøvende musikere. Første år hadde akademiet 170 elever og hadde på det meste 450 elever. Grunnlegger var fiolinisten Torgrim Castberg, som var konsertmester i Bergen Filharmoniske Orkester (daværende Musikkselskapet Harmoniens Orkester). Han hadde støtte av Edvard Grieg.

Akademiet underviste i i alle instrumenter og sang, musikkteori og musikkhistorie, foruten samspill, kor og orkester. Hver sommer holdt akademiet kurs for organister i distriktene rundt Bergen og sangkurs for lærere. Undervisningen var spesielt rettet mot barn og unge. Flere av elevene ble senere profesjonelle musikere. De mest kjente i dag er komponisten Harald Sæverud og kapellmester Johan Ludvig Mowinckel, jr.

Castberg var leder til sin død i 1928. Fiolinisten Arve Arvesen overtok som leder etter Castberg og skolen fikk samtidig navnet Bergen Musikkonservatorium. I 1930 ble en musikalsk barnehage opprettet. Konservatoriet ble i Arvesens tid profesjonalisert med opptaksprøve og eksamen. Arvesens etterfølger ble fiolinisten Gunnar Sævig i 1951. Under hans ledelse ble konservatoriet utvidet med yrkesutdannelse for blant andre organister og skolesanglærere.

I 1995 ble Bergen Musikkonservatorium innlemmet i det nyopprettede Griegakademiet og ble underlagt Universitetet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg