al-Gamaa al-Islamiyya

Artikkelstart

al-Gamaa al-Islamiyya («Den islamske gruppen») var en islamistisk bevegelse i Egypt, som på 1980-tallet opererte som en terrororganisasjon med hovedmål var å styrte den egyptiske regjeringen og innføre en islamistisk stat. Gruppen avviste senere bruk av vold som virkemiddel, og har siden 2012 deltatt i valg gjennom det politiske partiet Hizb el-Benaa wa el-Tanmiyya.

Faktaboks

Uttale

al-g'amaæl-islam'ija

Etymologi

arabisk: «Den islamske gruppen»

Også kjent som
الجماعة الإسلامية
også skrevet al-Gamma'a eller al-Jamaa

Islamistisk utspring

al-Gamaa al-Islamiyya oppsto blant radikale studenter i Egypt i 1970-årene. Gruppen agiterte først for islamske verdier og normer. Etter Egypts fredsavtale med Israel i 1979 ble bevegelsen mer militant. Den åndelige lederen var den gang Omar Abdel Rahman, som siden ble dømt til fengsel på livstid for bombeangrepet mot World Trade Center i New York i 1993.

I 1990-årene gjennomførte gruppen flere terroraksjoner i Egypt, både mot representanter for regjeringen, mot utenlandske turister og mot den kristne koptiske minoriteten i Egypt. Flere av terroristene hadde erfaring fra krigen i Afghanistan, og al-Gamaa samarbeidet til tider med organisasjoner som Islamsk Jihad og al-Qaida. Gruppen har også vært knyttet til attentatet mot president Anwar al-Sadat i 1981, gjennom en allianse med Islamsk Jihad, som sto bak angrepet.

Et av gruppens mest kjente terrorangrep var rettet mot utenlandske turister i Luxor i november 1997, der 58 personer ble drept. Aksjonen kom like etter angrepet på en turistbuss i Kairo, og førte til en dramatisk nedgang i turistbesøkene til Egypt. Et angrep nær det egyptiske museet i Kairo i 1997 førte til ti drepte, og et nytt angrep mot et turistanlegg i Luxor samme år etterlot rundt 70 drepte. Etter disse aksjonene brukte Egypt store ressurser på å bekjempe gruppen, og flere ledere ble arrestert.

Politisk utvikling

Den gjenværende ledelsen avviste vold som metode i 2003, hvorpå et stort antall medlemmer ble løslatt fra fengsel. Etter opprøret i Egypt i 2011–2012 registrerte al-Gamaa al-Islamiyya det politiske partiet Hizb el-Benaa wa el-Tanmiyya, tuftet på islamistisk tenking. Under parlamentsvalget i 2012 fikk partiet 13 representanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg