Faktaboks

al-Gamaa al-Islamiyya
الجماعة الإسلامية også skrevet al-Gamma'a eller al-Jamaa
Etymologi
arabisk: «Den islamske gruppen»
Uttale

al-g'amaæl-islam'ija

al-Gamaa al-Islamiyya («Den islamske gruppen») var en islamistisk bevegelse i Egypt, som på 1980-tallet opererte som en terrororganisasjon med hovedmål var å styrte den egyptiske regjeringen og innføre en islamistisk stat. Gruppen avviste senere bruk av vold som virkemiddel, og har siden 2012 deltatt i valg gjennom det politiske partiet Hizb el-Benaa wa el-Tanmiyya.

Islamistisk utspring

al-Gamaa al-Islamiyya oppsto blant radikale studenter i Egypt i 1970-årene. Gruppen agiterte først for islamske verdier og normer. Etter Egypts fredsavtale med Israel i 1979 ble bevegelsen mer militant. Den åndelige lederen var den gang Omar Abdel Rahman, som siden ble dømt til fengsel på livstid for bombeangrepet mot World Trade Center i New York i 1993.

I 1990-årene gjennomførte gruppen flere terroraksjoner i Egypt, både mot representanter for regjeringen, mot utenlandske turister og mot den kristne koptiske minoriteten i Egypt. Flere av terroristene hadde erfaring fra krigen i Afghanistan, og al-Gamaa samarbeidet til tider med organisasjoner som Islamsk Jihad og al-Qaida. Gruppen har også vært knyttet til attentatet mot president Anwar al-Sadat i 1981, gjennom en allianse med Islamsk Jihad, som sto bak angrepet.

Et av gruppens mest kjente terrorangrep var rettet mot utenlandske turister i Luxor i november 1997, der 58 personer ble drept. Aksjonen kom like etter angrepet på en turistbuss i Kairo, og førte til en dramatisk nedgang i turistbesøkene til Egypt. Et angrep nær det egyptiske museet i Kairo i 1997 førte til ti drepte, og et nytt angrep mot et turistanlegg i Luxor samme år etterlot rundt 70 drepte. Etter disse aksjonene brukte Egypt store ressurser på å bekjempe gruppen, og flere ledere ble arrestert.

Politisk utvikling

Den gjenværende ledelsen avviste vold som metode i 2003, hvorpå et stort antall medlemmer ble løslatt fra fengsel. Etter opprøret i Egypt i 2011–2012 registrerte al-Gamaa al-Islamiyya det politiske partiet Hizb el-Benaa wa el-Tanmiyya, tuftet på islamistisk tenking. Under parlamentsvalget i 2012 fikk partiet 13 representanter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg