Faktaboks

Anne-Sophie Mutter
Uttale
mˈutter
Født
29. juni 1963, Rheinfelden (Baden), Tyskland
Anne-Sophie Mutter
Anne-Sophie Mutter regnes som en av dagens ledende fiolinister.
Av /AP Photo/Scanpix.
Anne-Sophie Mutter
Fra urframføringen av André Previns konsert for fiolin og strykere under Trondheim Kammermusikkfestival i 2012.
Av /Trondheim Kammermusikkfestival.
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Orkis Mutter
Mutter har spilt kammermusikk med den amerikanske pianisten Lambert Orkis i over 30 år.
Av /Deutsche Grammophon.

Anne-Sophie Mutter er en tysk fiolinist som regnes som en av dagens ledende fiolinister.

Mutters tone kan karakteriseres som fyldig, lidenskapelig, følsom, strålende og uttrykksfull, samtidig som hun er perfeksjonist og fremfører verkene med en makeløs teknikk. Hun opptrer veldig ofte i skulderfrie, stroppeløse ballkjoler som støtter hennes image som en elegant og glamorøs fiolindronning.

Biografi

Mutter begynte å spille fiolin fem år gammel, og visste allerede som seksåring at hun ville bli fiolinist. I 1970 vant hun førstepris i Jugend musiziert, en landsomfattende konkurranse for unge utøvere. Hennes første lærer var Erna Honigberger, som hadde vært elev av den berømte fiolinpedagogen Carl Flesch. Etter Honigbergers død i 1974 ble Aida Stucki, en annen Flesch-elev, hennes lærer. Stucki preget Mutter sterkt som fiolinist.

I 1976 debuterte Mutter under festspilluken i Luzern. I denne forbindelse ble Herbert von Karajan oppmerksom på henne, og han inviterte henne til et prøvespill i Berlin. Deretter ble Mutter Karajans protesjé. Et år senere opptrådte hun under Karajan under festspillene i Salzburg, og de to arbeidet regelmessig sammen fram til hans død. Musikkverdenen hadde blitt oppmerksom på henne etter opptredenen i Salzburg, og en stor internasjonal karriere fulgte.

Mutter er også virksom som kammermusiker, og den amerikanske pianisten Lambert Orkis er hennes faste samarbeidspartner. De to har spilt sammen i over 30 år og vant en Grammy for sin innspilling av Ludwig van Beethovens sonater for fiolin og piano i 1999. På 1980-tallet spilte hun dessuten i en stryketrio med den berømte russiske cellisten Mstislav Rostropovitsj i flere år.

Anne-Sophie Mutter eier to stradivarius-fioliner: Emiliani (1703) og Lord Dunn-Raven (1710). Sistnevnte er hennes hovedinstrument.

Repertoar

Generelt sett har Mutter en god del verk fra kjernerepertoaret i sine programmer, gjerne konserter av Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Pjotr Tsjajkovskij eller Jean Sibelius, mens hun heller unngår verk av kjente fiolinvirtuoser som Nicolò Paganini eller Eugène Ysaÿe.

Hun interesserer seg ikke noe særlig for tidligmusikkbevegelsen, men spiller eldre verk – for eksempel barokkmusikk fra Antonio Vivaldi eller Johann Sebastian Bach – slik som komponistene kanskje hadde framført dem hvis de levde i dag.

Ved siden av von Karajan har også Paul Sacher påvirket Anne-Sophie Mutter ved å vekke hennes interesse for moderne musikk. Mutter bestiller regelmessig nye verk og har urfremført mer enn 25 – av blant andre Witold Lutosławski, Sofia Gubaidulina, André Previn, Henri Dutilleux, Wolfgang Rihm, Krysztof Penderecki, John Williams, Sebastian Currier og Jörg Widmann.

Innsats for unge musikere

Anne-Sophie Mutter engasjerer seg dessuten sterkt for unge musikere.

I 1987 grunnla hun Rudolf-Eberle-Stiftung, som fremmer unge strykere i hele Europa. Ti år senere startet hun Freundeskreis der Anne-Sophie Mutter Stiftung e.V., som førte til opprettelsen av hennes egen stiftelse i 2008. Denne har som formål å støtte evnerike unge strykere og hjelpe dem i startfasen av yrkeskarrieren.

Fiolinistene Vilde Frang og Arabella Steinbacher, cellisten Daniel Müller-Schott samt kontrabassisten Roman Patkoló er noen av stiftelsens tidligere stipendiater. Fra 2011 har hun spilt sammen med Mutter's Virtuosi, et kammerensemble bestående av tidligere og aktuelle stipendiater.

Mutter og Norge

 👤 Anne-Sophie Mutter og Trondheimsolistene, 1999
Siden 1997 har Mutter samarbeidet med kammerensemblet TrondheimSolistene. Dette har resultert i to CD-er med musikk av Vivaldi og Bach, samt en rekke turnéer som bidro til å gjøre TrondheimSolistene internasjonalt kjent.

Mutter gjestet Festspillene i Bergen i 1984 og har også senere gitt konserter i Norge.

Siden 1997 har Mutter samarbeidet med kammerensemblet TrondheimSolistene. Dette har resultert i to CD-er med musikk av Vivaldi og Bach, samt en rekke turnéer som bidro til å gjøre TrondheimSolistene internasjonalt kjent. Deres siste felles prosjekt var urfremførelsen av André Previns konsert for fiolin og strykere under Trondheim Kammermusikkfestival i 2012. Kommersielt sett var særlig deres innspilling av Antonio Vivaldis De Fire Årstider i 1999 en suksess. CD-en solgte mer enn 750 000 eksemplarer, noe som er svært høyt for en klassisk utgivelse.

Anne-Sophie Mutter og TrondheimSolistene, 2012
Siden 1997 har Mutter samarbeidet med kammerensemblet TrondheimSolistene. Dette har resultert i to CD-er med musikk av Vivaldi og Bach, samt en rekke turnéer som bidro til å gjøre TrondheimSolistene internasjonalt kjent. Bildet er fra urfremførelsen av André Previns konsert for fiolin og strykere under Trondheim Kammermusikkfestival i 2012.
Av /Trondheim Kammermusikkfestival.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Privatliv og humanitært arbeid

Fra 2002 til 2006 var Mutter gift med dirigenten og pianisten André Previn. Fra et tidligere ekteskap med juristen Detlef Wunderlich har hun to barn som hun oppdro i flere år som alenemor.

Barn spiller en stor rolle i Mutters liv, og hun engasjerer seg sterkt humanitært, for eksempel ved å spille veldedighetskonserter, for blant annet barnehjem i Romania, SOS-barnebyers arbeid i Syria, og Redd Barna-prosjekter i Jemen.

Diskografi (utvalg)

Siden 1978 har Mutter en eksklusiv kontrakt med Deutsche Grammophon, som i dag er en del av Universal Music Group. Da spilte hun to av Mozarts fiolinkonserter inn på plate med Karajan og Berlinfilharmonien. Hun har vært et viktig utstillingsvindu for plateselskapet i flere tiår.

  • ASM35 – Anne-Sophie Mutter – The Complete Musician (2011). Samleboks med 40 CD-er, alle platene Mutter hadde gitt ut til utgivelsestidspunkt.
  • Franz Schubert: Forellenquintett – Trout Quintet (2017). Daniil Trifonov, piano, Maximilian Hornung, cello, Hwayoon Lee, bratsj, Roman Patkoló, kontrabass.
  • Hommage à Penderecki (2018). Roman Patkaló, kontrabass, Lambert Orkis, piano, London Symphony Orchestra, Krzysztof Penderecki, dirigent.
  • Across the Stars (2019). John Williams, dirigent, The Recording Arts Orchestra of Los Angeles.
  • Beethoven Tripelkonzert & Sinfonie 7 (2020). Daniel Barenboim, piano og dirigent, Yo-Yo Ma, cello, West-Eastern Divan Orchestra.

Utmerkelser (utvalg)

Mutter ble æresdoktor ved NTNU i 2010, blant annet på grunn av samarbeidet med TrondheimSolistene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Åse Frøyshov

Hei! Leser om Mutter og TrondheimsSolistene. Det er en tabbe at ikke lederen for orkesteret er nevnt. Samarbeidet med Mutter hadde ikke vært mulig uten lederen ( og gründeren) for orkesteret Bjarne Fiskum. Mer informasjon kan hentes hos orkesterets Impressario i den perioden : Bea Levine Humm ( Trondheim) . Mvh Åse Frøyshov, tidl. gift m Bjarne Fiskum

skrev Claudia Bätcke

Hei Åse!

Takk for tilbakemeldingen! Samarbeid med TrondheimSolistene skjedde både i Bjarne Fiskums tid som leder, men også under Øyvind Gimses ledelse. Siden dette først og fremst er en artikkel om Anne-Sophie Mutter, men ikke om TrondheimSolistene, har jeg valgt å ikke gå i alle detaljer her, men tenker at det eventuelt kan være på sin plass i artiklene om TrondheimSolistene, Bjarne Fiskum hhv. Øyvind Gimse. Hvis du har flere opplysninger, foreslår jeg at du tar kontakt med Egil Baumann (kategori norske instrumentalister) hhv. Trond Olav Svendsen (kategori norske klassiske ensembler) for at det heller utdypes der. Du finner dem nevnt som fagansvarlige under de respektive artiklene.

Med vennlig hilsen
Claudia Bätcke

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg