Daniel Barenboim

Faktaboks

Daniel Barenboim
Uttale
bˈarenboim
Født
15. november 1942, Buenos Aires, Argentina
Daniel Barenboim var sjefdirigent for Chicago Symfoniorkester i perioden 1991–2006. Bildet viser orkesteret etter en konsert i 2006 med Barenboim foran.
Av /NTB Scanpix.

Daniel Barenboim er en argentinsk-israelsk pianist og dirigent, en av de ledende i sin generasjon på begge felter. Barenboim er siden 1992 musikksjef ved Staatsoper Berlin og Berliner Staatskapelle, og tidligere sjefdirigent ved Chicago Symfoniorkester, Orchestre de Paris og La Scala-operaen i Milano. Han har parallelt hatt en karriere som internasjonal konsertpianist med et stort repertoar.

Sammen med den palestinske litteraturviteren Edward Said etablerte han i 1999 det israelsk-palestinske ungdomsorkesteret West-Eastern Divan Orchestra.

Bakgrunn og utdannelse

Barenboim ble født i Buenos Aires av jødiske foreldre som hadde innvandret fra Russland. Han lærte å spille klaver av foreldrene og spilte offentlig første gang som 7-åring i 1950.

I 1952 flyttet familien til Israel. Han gjestet Festspillene i Salzburg i 1954, hvor han hadde et inspirerende møte med Wilhelm Furtwängler.

Pianist og dirigent

I 1956 gjorde Barenboim sin London-debut 13 år gammel som solist med Royal Philharmonic Orchestra i Royal Festival Hall. Han gjorde i 1957 sin amerikanske debut i Carnegie Hall.

Barenboim tok dirigentleksjoner i mesterklasse hos Igor Markevitch. Han debuterte som dirigent i Tel Aviv i 1962. I 1966 innledet han et samarbeid med English Chamber Orchestra som både dirigent og solist i Mozarts klaverkonserter. Med dem turnerte han i Europa, Nord- og Sør-Amerika og Australia og gjorde innspillinger.

Barenboim var gift med den engelske cellisten Jacqueline du Pré fra 1967 til hennes død i 1987. De hadde et berømt musikalsk samarbeid med turnéer til flere land.

For EMI-selskapet spilte han inn samtlige Beethovens klaversonater i årene 1966–1969. I 1969 akkompagnerte han for første gang sangeren Dietrich Fischer-Dieskau, som han også siden samarbeidet med. Barenboim har siden fortsatt å være aktiv som pianist.

Internasjonal dirigentkarriere

Barenboim ble en ettertraktet dirigent i Europa og USA. USA-debuten som dirigent var med Chicago Symfoniorkester i 1972. I 1973 dirigerte han opera for første gang, Don Giovanni av Wolfgang Amadeus Mozart ved Festivalen i Edinburgh.

Barenboim var sjefdirigent for Orchestre de Paris 1975–1989 og for Chicago Symfoniorkester 1991–2006. Han ledet forestillinger ved Deutsche Oper i Berlin fra 1978 og var dirigent ved Wagner-festspillene i Bayreuth i 1981–1999.

I 1992 ble han generalmusikkdirektør ved Staatsoper Berlin, og i 2000 ble han utnevnt til dirigent for operaens orkester Berliner Staatskapelle på livstid.

Etter at Riccardo Muti trakk seg som musikksjef ved La Scala-operaen i 2006, steppet Barenboim fra 2007 inn som gjestedirigent. Han var musikksjef i 2011–2014.

For sin musikalske innsats er Barenboim hedret med blant annet Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland i 2002, den franske Æreslegionen i 2007 og Order of the British Empire i 2011.

West-Eastern Divan Orchestra

Barenboim har arbeidet for forsoning og respekt for menneskerettigheter i den israelsk-arabiske konflikten. Sammen med den palestinske litteraturviteren Edward Said etablerte han i 1999 ungdomsorkesteret West-Eastern Divan Orchestra. Idéen var å la arabiske og israelske ungdommer spille i samme orkester.

Orkesteret er oppkalt etter Goethes berømte diktsamling Westöstlicher Diwan (1819) og hadde sin første sammenkomst i Weimar. Det fikk i 2002 sitt hjem i Sevilla.

Plateinnspillinger

Barenboim har gjort et stort antall plateinnspillinger, både som pianist og dirigent. Som pianist har han spilt inn musikk av Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven foruten romantikerne. Som dirigent har han særlig spilt inn musikk av Mozart, Beethoven, Anton Bruckner og Richard Wagner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg