Daniel Barenboim, argentinsk-israelsk pianist og dirigent, fra 1992 generalmusikkdirektør for Berliner Staatsoper og fra 2011 musikksjef ved La Scala-operaen i Milano.

Barenboim ble født i Buenos Aires av jødiske foreldre som hadde innvandret fra Russland. Han lærte å spille klaver av foreldrene. I 1952, da han var ti år gammel, flyttet de til Israel. Da hadde han allerede debutert som konsertpianist i 1950, syv år gammel. Med foreldrene gjestet han Festspillene i Salzburg i 1954 hvor han hadde et inspirerende møte med Wilhelm Furtwängler og fikk dirigentleksjoner i mesterklasse hos Igor Markevitch. Han studerte komposisjon i Paris 1955–56 med Nadia Boulanger

Barenboim gjorde i 1957 sin amerikanske debut som pianist i Carnegie Hall. Han gjestet Israel som pianist og debuterte som dirigent i Tel Aviv i 1962. I 1965 innledet han et samarbeid med English Chamber Orchestra som både dirigent og solist i Mozarts klaverkonserter. Med dem turnerte han i Europa, Nord- og Sør-Amerika og Australia.

Barenboim giftet seg med den engelske cellisten Jacqueline du Pré i 1967 og innledet et berømt musikalsk samarbeid med henne, blant annet på turnéer. For EMI-selskapet spilte han inn samtlige Beethovens klaversonater på plate 1966–69. I 1969 akkompagnerte han for første gang sangeren Dietrich Fischer-Dieskau, som han også siden samarbeidet med. 

USA-debuten som dirigent var med Chicago Symfoniorkester i 1972. I 1973 dirigerte han opera for første gang med Mozarts Don Giovanni ved Festivalen i Edinburgh. Barenboim ble etter hvert en av de mest ettertraktede dirigentene i Europa og USA. Han var sjefdirigent for Orchestre de Paris 1975–89 og for Chicago Symfoniorkester 1991–2006.

Barenboim ledet forestillinger ved Deutsche Oper i Berlin fra 1978 og var dirigent ved Wagner-festspillene i Bayreuth 1981–99. I 1992 ble han utnevnt til generalmusikkdirektør ved Berliner Staatsoper med dens orkester Berliner Staatskapelle. I 2000 ble han utnevnt til dirigent for orkesteret på livstid. 

Da Riccardo Muti trakk seg som musikksjef ved La Scala-operaen i 2006, steppet Barenboim inn som gjestedirigent og i 2011 ble han musikksjef.

Barenboim har arbeidet for forsoning og respekt for menneskerettigheter i den israelsk-arabiske konflikten. Sammen med den palestinske litteraturviteren Edward Said etablerte han i 1999 ungdomsorkesteret West-Eastern Divan Orchestra. Idéen var å la arabiske og israelske ungdommer spille i samme orkester. Orkesteret er oppkalt etter Goethes diktsamling Westöstlicher Diwan (1819) og hadde sin første sammenkomst i Weimar. Det har i dag sitt hjem i Sevilla.

Barenboim har gjort et stort antall plateinnspillinger, både som pianist og dirigent. Som pianist har han spilt inn musikk av Mozart og Beethoven foruten de store romantikerne. Som dirigent har han særlig spilt inn musikk av Mozart, Beethoven, Bruckner og Wagner

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.