Daniel Barenboim, argentinsk-israelsk pianist og dirigent, en av de ledende i sin generasjon, musikksjef ved Berliner Staatsoper siden 1992 og tidligere sjefdirigent ved Chicago Symfoniorkester og La Scala-operaen i Milano. 

Barenboim er hedret med blant annet Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland i 2002, den franske Æreslegionen i 2007 og Order of the British Empire i 2011. 

Barenboim ble født i Buenos Aires av jødiske foreldre som hadde innvandret fra Russland. Han lærte å spille klaver av foreldrene. I 1952, da han var ti år gammel, flyttet de til Israel. Da hadde han allerede debutert som konsertpianist i 1950, syv år gammel.

Med foreldrene gjestet han Festspillene i Salzburg i 1954 hvor han hadde et inspirerende møte med Wilhelm Furtwängler og fikk dirigentleksjoner i mesterklasse hos Igor Markevitch. Han studerte komposisjon i Paris 1955–56 med Nadia Boulanger

Barenboim gjorde i 1957 sin amerikanske debut som pianist i Carnegie Hall. Han gjestet Israel som pianist og debuterte som dirigent i Tel Aviv i 1962. I 1965 innledet han et samarbeid med English Chamber Orchestra som både dirigent og solist i Mozarts klaverkonserter. Med dem turnerte han i Europa, Nord- og Sør-Amerika og Australia.

Barenboim var gift med den engelske cellisten Jacqueline du Pré fra 1967 til hennes død i 1987. De hadde et berømt musikalsk samarbeid med turnéer til flere land.

For EMI-selskapet spilte han inn samtlige Beethovens klaversonater på plate 1966–69. I 1969 akkompagnerte han for første gang sangeren Dietrich Fischer-Dieskau, som han også siden samarbeidet med. Barenboim har siden fortsatt å være aktiv som pianist.

Barenboim ble etter hvert en ettertraktet dirigent i Europa og USA. USA-debuten som dirigent var med Chicago Symfoniorkester i 1972. I 1973 dirigerte han opera for første gang med Mozarts Don Giovanni ved Festivalen i Edinburgh. Han var sjefdirigent for Orchestre de Paris 1975–89 og for Chicago Symfoniorkester 1991–2006.

Barenboim ledet forestillinger ved Deutsche Oper i Berlin fra 1978 og var dirigent ved Wagner-festspillene i Bayreuth 1981–99. I 1992 ble han generalmusikkdirektør ved Berliner Staatsoper, og i 2000 ble han utnevnt til dirigent for operaens orkester Berliner Staatskapelle på livstid. 

Etter at Riccardo Muti trakk seg som musikksjef ved La Scala-operaen i 2006, steppet Barenboim fra 2007 inn som gjestedirigent. Han var musikksjef 2011–14. 

Midt-Østen

Barenboim har arbeidet for forsoning og respekt for menneskerettigheter i den israelsk-arabiske konflikten. Sammen med den palestinske litteraturviteren Edward Said etablerte han i 1999 ungdomsorkesteret West-Eastern Divan Orchestra. Idéen var å la arabiske og israelske ungdommer spille i samme orkester. Orkesteret er oppkalt etter Goethes berømte diktsamling Westöstlicher Diwan (1819) og hadde sin første sammenkomst i Weimar. Det fikk siden sitt hjem i Sevilla.

Barenboim har gjort et stort antall plateinnspillinger, både som pianist og dirigent. Som pianist har han spilt inn musikk av Mozart og Beethoven foruten de store romantikerne. Som dirigent har han særlig spilt inn musikk av Mozart, Beethoven, Bruckner og Wagner

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.