Lucerne Festival

Lucerne Festival, musikkfestival som avholdes hvert år i den sveitsiske byen Luzern. Den er grunnlagt i 1938 og er en av de mest prestisjefylte og populære festivalene for klassisk musikk. Mange berømte orkestre, kammerensembler og utøvere gjester hvert år. Fra 1970 har hver festival gjerne et spesielt tema eller motto.

Faktaboks

Også kjent som

Internationale Musikfestwochen Luzern

Festivalen het Internationalen Musikfestwochen Luzern 1943–2000 (tysk, «Luzerns internasjonale musikkfestuker»). I dag er det tre festivaler, som avholdes henholdsvis i påsken, i august-september og i november. Påskefestivalen Lucerne Festival zu Osten (fra 1988) er gjerne preget av kirkemusikk. Lucerne Festival im Sommer er den opprinnelige festivalen og kan kalles hovedfestivalen med sitt omfattende program av symfonikonserter, kammermusikk og recitals. Den tredje, Lucerne Festival am Piano (fra 1998), har som navnet tilsier klavermusikk på programmet.

Spillesteder

Lucerne Festival har nærmere 120 000 besøkende hvert år. Hovedarena er Kultur- und Kongresszentrum Luzern (KKL), som blant annet rommer en konsertsal med 1898 sitteplasser og har en svært god akustikk. Kultursenteret ble oppført etter tegninger av arkitekten Jean Nouvel og innviet i 1998.

Konserter holdes også i Jesuittkirken, Lukaskirken og Luzerner Theater.

Historikk

Lucerne Festival regner sin begynnelse til 1938 da man avholdt en serie på ti konserter ledet av Ernest Ansermet, Arturo Toscanini og Bruno Walter. Initiativet kom fra Ansermet, som ønsket en sommerfestival for sitt Orchestre de la Suisse Romande. Festspillene i Bayreuth og Salzburg var dessuten falt i nazistenes hender, og musikere som ikke ville eller kunne opptre i Nazi-Tyskland, fikk dermed et alternativ i det nøytrale Sveits.

Den første festivalkonserten, ledet av Toscanini, var viet minnet om Richard Wagner og ble holdt 25. august 1938 utendørs i hagen til Wagners villa i forstaden Tribschen. Orkesteret var satt sammen for anledningen av musikere fra Orchestre de la Suisse Romande og medlemmene av Buschkvartetten. Konserten ble direktesendt på radio i USA av NBC.

Også i 1939 ble det arrangert en konsertserie. I 1940 unnlot man å arrangere festival på grunn av krigen, men allerede året etter tok man fatt igjen. Orkesteret ved La Scala i Milano var festspillorkester 1941–1942 under sin dirigent Victor de Sabata.

I 1943 ble festivalen fast etablert under navnet Internationalen Musikfestwochen Luzern, og man dannet Schweizerische Festspielorchester (tysk, «Det sveitsiske festspillorkester») med orkestermusikere fra hele Sveits.

I etterkrigstiden kom en rekke av de mest berømte orkestrene, dirigentene og solistene til festivalen. De første symfoniorkestrene var Philharmonia Orchestra fra 1954, Wienerfilharmonien fra 1957 og Berlinfilharmonien fra 1958.

Dirigenter som Wilhelm Furtwängler og Rafael Kubelík og komponister som Arthur Honegger og Paul Hindemith gjestet. Herbert von Karajan gjestet første gang i 1948 og ble en av festivalens støttespillere gjennom hele sin karriere.

Oslo-Filharmonien har gjestet Lucerne Festival seks ganger, første gang i 1993 med daværende sjefdirigent Mariss Jansons.

De mange gjestende orkestrene stilte etter hvert Festspillorkesteret i skyggen og derfor ble dette avviklet i 1993. Men i 2003 kom en ny giv ved musikksjef Claudio Abbado. Den bestod blant annet i etableringen av Lucerne Festival Orchestra. Dette er et «orkester av solister», satt sammen av kjente instrumentalister fra mange land og med en kjerne i form av musikerne i Mahler Chamber Orchestra.

Abbado satte et sterkt preg på festivalen frem til sin død i 2014, blant annet med oppførelser av Gustav Mahlers og Anton Bruckners symfonier. Hans posisjon ble overtatt av Riccardo Chailly.

Utdanning

Festivalen hadde mesterklasser for musikere fra 1943, og med utgangspunkt i deltagerne her ble kammerorkesteret Festival Strings Lucerne grunnlagt i 1956 av dirigenten Rudolf Baumgartner og fiolinisten Wolfgang Schneiderhan.

Festivalen har ofte fokusert på samtidskomponister, og i 2004 opprettet man Lucerne Festival Academy hvor musikere blir undervist i ny musikk. Dets første leder var Pierre Boulez. Fra 2016 er den tyske komponisten Wolfgang Rihm leder for dette akademiet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg