Vilde Frang, norsk fiolinist av internasjonalt format. Hun begynte å spille fiolin da hun var 4 år og var i grunnskoleårene elev av Alf Richard Kraggerud, Henning Kraggerud og Stephan, jr. Barratt-Due ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Fra 2002 har hun studert med Kolja Blacher i Hamburg og Berlin og med Ana Chumachenco i München og ved Kronberg-akademiet i Kronberg im Taunus i Hessen.

Vilde Frang skaffet seg i tenårene et solid grunnlag for en internasjonal karriere som solist med en lang rekke orkestre. Hun debuterte med orkester 10 år gammel da hun fremførte Pablo de Sarasates Carmen-fantasi med Kringkastingsorkesteret. 12 år gammel ble hun av dirigenten Mariss Jansons invitert til å være solist med Oslo-Filharmonien. Hun var i 2004 finalist i Eurovision Young Musicians. Hun var videre solist med London Philharmonic Orchestra i 2007 og ble omgående reengasjert til å opptre under Vladimir Jurowski i Royal Festival Hall i 2009.

Vilde Frang skrev kontrakt med EMI Classics sommeren 2009 og i januar 2010 ble hun EMI Classics’s Young Artist of the Year. Med sin debut-cd, av kritikere betegnet som sensasjonell, høstet hun anerkjennelse både nasjonalt – CD’en hennes ble hedret med Spellemannprisen 2009 – og internasjonalt, og hun er nå (2012) i kunstmusikalsk sammenheng forlengst etablert som en av de mest etterspurte fiolinistene i sin generasjon. Hennes tolkninger av Jean Sibelius’ og Sergej Prokofjevs fiolinkonserter regnes allerede for å være klassikere.

Vilde Frang har turnert med Anne-Sophie Mutter i Europa og USA, har opptrådt i kammermusikksammenheng med Martha Argerich, Renaud og Gautier Capucon, Julian Rachlin, Gidon Kremer, Jurij Basjmet, Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter og Truls Mørk. Hun har flere ganger opptrådt som solist under Maksim Vengerovs taktstokk.  I Norge opptrådte hun 2010 under Festspillene i Bergen, Olavsfestdagene i Trondheim og med Oslo-filharmonien.

Vilde Frang spiller på en fiolin som er bygget av Jean Baptiste Vuillaume og som hun låner av Anne-Sophie Freundeskreis Stiftung.

Repertoar

En oversikt over Vilde Frangs repertoar – se:http://www.nordicartistsmanagement.com/artists/v_frang/repertoire

Diskografi

Prokofiev & Sibelius: Violin Concertos (2009), WDR Symphony Orchestra, Thomas Sondergard (dirigent), EMI Classics 

Grieg, Bartók, R.Strauss: Sonatas (2011), med Michail Lifits (piano), EMI Classics

Priser

 • Credite Suisse Young Artist Award 2012
 • ECHO PREIS Klassik Nachwuchskünstlerin 2011 for Grieg, Bartók & R.Strauss; Sonatas
 • WEMAG Solistenpreis 2011
 • Edison Klassiek Newcomer Award 2011 for Prokofiev & Sibelius; ViolinConcertos
 • Classic BRIT Newcomer Award 2011 for Prokofiev & Sibelius; ViolinConcertos
 • Arve Tellefsens Musikerpris 2010, som første mottaker
 • Spellemannprisen 2009 i klassen klassisk for Prokofiev & Sibelius; Violin Concertos
 • Dronning Ingrids Hæderslegat 2009
 • Den norske solistprisen 2008
 • Borletti-Buitoni Fellowship 2007
 • Prins Eugens Kulturpris 2007Ritter-Stiftung 2007
 • Léonie Sonnings Musikfond 2003

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 19.09.2012

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.