Vilde Frang, norsk fiolinist av internasjonalt format. Hun begynte å spille fiolin da hun var fire år og var i grunnskoleårene elev av Alf Richard Kraggerud, Henning Kraggerud og Stephan Barratt-Due jr. ved Barratt Due Musikkinstitutt i Oslo. Fra 2002 har hun studert med Kolja Blacher i Hamburg og Berlin og med Ana Chumachenco i München og ved Kronberg-akademiet i Kronberg im Taunus i Hessen.

Vilde Frang skaffet seg i tenårene et solid grunnlag for en internasjonal karriere som solist med en lang rekke orkestre. Hun debuterte med orkester ti år gammel da hun fremførte Pablo de Sarasates Carmen-fantasi med Kringkastingsorkesteret. Tolv år gammel ble hun av dirigenten Mariss Jansons invitert til å være solist med Oslo-Filharmonien. Hun var i 2004 finalist i Eurovision Young Musicians. Hun var videre solist med London Philharmonic Orchestra i 2007 og ble omgående reengasjert til å opptre under Vladimir Jurowski i Royal Festival Hall i 2009.

Vilde Frang skrev kontrakt med EMI Classics sommeren 2009, og i januar 2010 ble hun EMI Classics’ Young Artist of the Year. Med sin debut-cd, av kritikere betegnet som sensasjonell, høstet hun anerkjennelse både nasjonalt – cd-en hennes ble hedret med Spellemannprisen 2009 – og internasjonalt, og hun er nå i kunstmusikalsk sammenheng for lengst etablert som en av de mest etterspurte fiolinistene i sin generasjon. Hennes tolkninger av Jean Sibelius’ og Sergej Prokofjevs fiolinkonserter regnes allerede for å være klassikere.

Vilde Frang har turnert med Anne-Sophie Mutter i Europa og USA, har opptrådt i kammermusikksammenheng med Martha Argerich, Renaud og Gautier Capuçon, Julian Rachlin, Gidon Kremer, Jurij Basjmet, Leif Ove Andsnes, Lars Anders Tomter og Truls Mørk. Hun har flere ganger opptrådt som solist under Maksim Vengerovs taktstokk. I Norge opptrådte hun i 2010 under Festspillene i Bergen, Olavsfestdagene i Trondheim og med Oslo-filharmonien.

Vilde Frang spiller på en fiolin som er bygget av Jean-Baptiste Vuillaume og som hun låner av Anne-Sophie Freundeskreis Stiftung.

Prokofiev & Sibelius: Violin Concertos (2009), WDR Symphony Orchestra, Thomas Sondergard (dirigent), EMI Classics 

Grieg, Bartók, R.Strauss: Sonatas (2011), med Michail Lifits (piano), EMI Classics

 • Credit Suisse Young Artist Award 2012
 • ECHO PREIS Klassik Nachwuchskünstlerin 2011 for Grieg, Bartók & R. Strauss; Sonatas
 • WEMAG Solistenpreis 2011
 • Edison Klassiek Newcomer Award 2011 for Prokofiev & Sibelius; Violin Concertos
 • Classic BRIT Newcomer Award 2011 for Prokofiev & Sibelius; Violin Concertos
 • Arve Tellefsens Musikerpris 2010, som første mottaker
 • Spellemannprisen 2009 i klassen klassisk for Prokofiev & Sibelius; Violin Concertos
 • Dronning Ingrids Hæderslegat 2009
 • Den norske solistprisen 2008
 • Borletti-Buitoni Fellowship 2007
 • Prins Eugens Kulturpris 2007
 • Ritter-Stiftung 2007
 • Léonie Sonnings Musikfond 2003

Oversikt over Vilde Frangs repertoar hos Nordic Artists Management 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.