SOS-barnebyer

SOS-barnebyer er en internasjonal hjelpeorganisasjon, opprettet i 1960 etter initiativ av østerrikeren Hermann Gmeiner. Den første barnebyen ble startet av Gmeiner i Imst i Tirol i 1950/1951. Foreldreløse og forsømte barn får et nytt hjem og en ny familie i SOS-barnebyene, som vanligvis består av 10–15 hus. I hvert hus har en barnebymor ansvaret for 3–10 barn. Barna gis et oppvekstmiljø som mest mulig ligner et vanlig hjem; de vokser opp som en søskenflokk og går på den lokale skolen eller skolen bygd av SOS-barnebyer.

Faktaboks

Også kjent som
SOS Children's Villages Intnernational (tidligere SOS-Kinderdorf International)

I tillegg til barnebyene driver organisasjonen skoler, barnehager, yrkesopplæringssentre, helsestasjoner og nødhjelpsprogrammer. I dag (2022) finnes det mer enn 550 SOS-barnebyer spredt over hele verden, og organisasjonen har prosjekter i 136 land.

Utbygging og drift av barnebyene og andre hjelpeprogrammer i SOS-barnebyers regi finansieres av støtteforeninger i en lang rekke land, også i Norge, hvor virksomheten begynte i 1964. Organisasjonen har hovedsete i Innsbruck og Wien.

SOS-barnebyer i Norge

Komiteen for norske venner av SOS-barnebyer (grunnlagt i 1964) ble i 1983 omdannet til Stiftelsen SOS-barnebyer Norge. Organisasjonens kontor ligger i Oslo; styreleder (2022) er Erik Garaas og Sissel Aarak er generalsekretær.

I 1979 finansierte den norske organisasjonen en komplett SOS-barneby i Bangladesh. Norges første og hittil eneste SOS-barneby lå i Olsvik i Bergen. De første barna flyttet inn i 2008, og barnebyen ble offisielt åpnet året etter. Fullt utbygd besto den av ni familiehus, et felleshus og et gjestehus, men den ble nedlagt i 2019 fordi etterspørselen var for liten etter at staten avviklet sine rammeavtaler med ideelle aktører innenfor fosterhjemsomsorg.

I 2016 åpnet organisasjonen det første familiehjemmet for enslige, mindreårige flyktninger i Asker. I dag (2022) er det i alt åtte familiehjem i Asker. I Norge arbeider organisasjonen også med ulike samarbeidsprosjekter (med kommunale myndigheter) innenfor fosterhjemsomsorg.

Givere

Giverne kan gi sine bidrag i form av fadderskap – faste månedlige beløp til et bestemt barn, en bestemt barneby eller et konkret nødhjelpsprogram – eller som frittstående gaver. I Norge hadde organisasjonen i 2021 omkring 108 000 faddere og 130 000 andre givere. De samlede gaveinntektene var i 2021 på 529 millioner kroner. En del av inntektene brukes til å støtte SOS-prosjekter i andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg