SOS-barnebyer

Artikkelstart

SOS-barnebyer er en internasjonal hjelpeorganisasjon, opprettet i 1960 etter initiativ av østerrikeren Hermann Gmeiner. Den første barnebyen ble startet av Gmeiner i Imst i Tirol i 1950/1951. Foreldreløse og forsømte barn får et nytt hjem og en ny familie i SOS-barnebyene, som vanligvis består av 10–15 hus. I hvert hus har en barnebymor ansvaret for 3–10 barn. Barna gis et oppvekstmiljø som mest mulig ligner et vanlig hjem; de vokser opp som en søskenflokk og går på den lokale skolen eller skolen bygd av SOS-barnebyer.

Faktaboks

Også kjent som
SOS Children's Villages Intnernational (tidligere SOS-Kinderdorf International)

I tillegg til barnebyene driver organisasjonen skoler, barnehager, yrkesopplæringssentre, helsestasjoner og nødhjelpsprogrammer. I dag finnes det mer enn 500 SOS-barnebyer spredt over hele verden, og organisasjonen har prosjekter i 135 land (2018).

Utbygging og drift av barnebyene og andre hjelpeprogrammer i SOS-barnebyers regi finansieres av støtteforeninger i en lang rekke land, også i Norge, hvor virksomheten begynte i 1964. Organisasjonen har hovedsete i Innsbruck og Wien.

SOS-barnebyer i Norge

Komiteen for norske venner av SOS-barnebyer (grunnlagt i 1964) ble i 1983 omdannet til Stiftelsen SOS-barnebyer Norge. Giverne kan gi sine bidrag i form av fadderskap – faste månedlige beløp til et bestemt barn, en bestemt barneby eller et konkret nødhjelpsprogram – eller som frittstående gaver. I Norge har SOS-barnebyer i 2018 nær 100 000 faddere og omkring 150 000 andre givere.

Norges første SOS-barneby ligger i Olsvik i Bergen. De første barna flyttet inn i 2008, og barnebyen ble offisielt åpnet året etter. Når byen er fullt utbygd, vil den bestå av 8 familiehus, et felleshus og et gjestehus, og den vil ha plass til 25–30 barn. I 2016 åpnet organisasjonen det første familiehjem for enslige, mindreårige flyktninger i Asker.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg