Faktaboks

SOS-barnebyer
SOS Children's Villages Intnernational (tidligere SOS-Kinderdorf International)
SOS-barneby

SOS-barneby i Indonesia.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
SOS Kinderdorf Akademie
SOS Kinderdorf Akademie i Innsbruck, Østerrike, som tilbyr utdanning til de ansatte. Flagg med organisasjonens logo til venstre.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

SOS-barnebyer er en internasjonal hjelpeorganisasjon, opprettet i 1960 etter initiativ av østerrikeren Hermann Gmeiner. Den første barnebyen ble startet av Gmeiner i Imst i Tirol i 1950/1951. Foreldreløse og forsømte barn får et nytt hjem og en ny familie i SOS-barnebyene, som vanligvis består av 10–15 hus. I hvert hus har en barnebymor ansvaret for 3–10 barn. Barna gis et oppvekstmiljø som mest mulig ligner et vanlig hjem; de vokser opp som en søskenflokk og går på den lokale skolen eller skolen bygd av SOS-barnebyer.

I tillegg til barnebyene driver organisasjonen skoler, barnehager, yrkesopplæringssentre, helsestasjoner og nødhjelpsprogrammer. I dag (2022) finnes det mer enn 550 SOS-barnebyer spredt over hele verden, og organisasjonen har prosjekter i 136 land.

Utbygging og drift av barnebyene og andre hjelpeprogrammer i SOS-barnebyers regi finansieres av støtteforeninger i en lang rekke land, også i Norge, hvor virksomheten begynte i 1964. Organisasjonen har hovedsete i Innsbruck og Wien.

SOS-barnebyer i Norge

Komiteen for norske venner av SOS-barnebyer (grunnlagt i 1964) ble i 1983 omdannet til Stiftelsen SOS-barnebyer Norge. Organisasjonens kontor ligger i Oslo; styreleder (2022) er Erik Garaas og Sissel Aarak er generalsekretær.

I 1979 finansierte den norske organisasjonen en komplett SOS-barneby i Bangladesh. Norges første og hittil eneste SOS-barneby lå i Olsvik i Bergen. De første barna flyttet inn i 2008, og barnebyen ble offisielt åpnet året etter. Fullt utbygd besto den av ni familiehus, et felleshus og et gjestehus, men den ble nedlagt i 2019 fordi etterspørselen var for liten etter at staten avviklet sine rammeavtaler med ideelle aktører innenfor fosterhjemsomsorg.

I 2016 åpnet organisasjonen det første familiehjemmet for enslige, mindreårige flyktninger i Asker. I dag (2022) er det i alt åtte familiehjem i Asker. I Norge arbeider organisasjonen også med ulike samarbeidsprosjekter (med kommunale myndigheter) innenfor fosterhjemsomsorg.

Givere

Giverne kan gi sine bidrag i form av fadderskap – faste månedlige beløp til et bestemt barn, en bestemt barneby eller et konkret nødhjelpsprogram – eller som frittstående gaver. I Norge hadde organisasjonen i 2021 omkring 108 000 faddere og 130 000 andre givere. De samlede gaveinntektene var i 2021 på 529 millioner kroner. En del av inntektene brukes til å støtte SOS-prosjekter i andre land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg