Antonio Vivaldi

Portrett av en person som man antar er Antonio Vivaldi (1678–1741). Bildet er malt rundt 1723 og henger i Museo Internazionale e Biblioteca della Musica i Bologna.

De fire årstider er et sett fiolinkonserter skrevet av Antonio Vivaldi. Med sine lett gjenkjennelige tema og sin lidenskapelige energi er De fire årstider etter hvert blitt til noen av de mest ikoniske verkene innenfor klassisk musikk.

Faktaboks

Også kjent som

italiensk Le quattro stagioni

Disse solokonsertene er del av hans opus 8: samlingen Il cimento dell'armonia e dell'inventione, som ble publisert hos Michel-Charles Le Cène i Amsterdam i år 1725. Sammen med selve konsertene ble det trykket sonetter som beskriver de forskjellige årstidene. Disse kan være skrevet av Vivaldi selv, som en klar inspirasjon til utøveren.

Sammen med strykeorkesteret og continuogruppen skildrer solofiolinen på et fargerikt og dramatisk vis karakterene til de forskjellige årstidene. Vivaldi utviser stor forståelse for fiolinens spilleteknikk og klangverden, noe som gir mye liv til den musikalske fortellingen.

De fire fiolinkonsertene som utgjør De fire årstider, er:

  • Våren (La primavera) i E-dur
  • Sommeren (L'estate) i g-moll
  • Høsten (L'autunno) i F-dur
  • Vinteren (L'inverno) i f-moll

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg