Andy Warhol, amerikansk maler, grafiker og filmkunstner. Gjennom sine malerier, objekter, filmer og sin person står han trolig i publikums øyne som den fremste representant for popkunsten.

Som mange av popkunstnerne startet han sin bane som kommersiell kunstner, blant annet som reklametegner, og det var de samme motiver han senere brukte i sin kunst: Coca Cola-bokser, suppebokser og lignende. På samme måte som på en fjernsynsskjerm lot han gjenstandene passere i revy ved å gjengi dem i serier. I motivvalg viste han en total og motstandsløs akseptering av det anonyme massesamfunns struktur, og ved å bruke silketrykk oppnådde han en mekanisk repetisjonsprosess som understreket hans ønske om å eliminere kunstnerens signatur og gjengi motivene uten kommentar. Etter først å ha tatt motivene fra supermarkedenes hyller, gjengav han fotografier av amerikanske folkehelter som Elvis Presley, Jacqueline Kennedy (Onassis) og Marilyn Monroe.

Fra 1963 arbeidet han med film, først i form av eksperimentelle kortfilmer som kunne være passive registreringer av tilnærmet ubevegelige motiver. Etter hvert ble filmene halvt dokumentariske provokasjoner hvor personene i miljøet poserte og snakket om emner som seksualitet, rus, berømmelse og livet i storbyen: Chelsea Girls (1966), Lonesome Cowboys (1967–68), Blue Movie (1968), Trash (1971) og Heat (1972).

Warhol ble i 1968 såret i et pistolattentat utført av en kvinne som hadde tilhørt miljøet. Fra slutten av 1960-årene var han tilknyttet avantgarderock-miljøet i New York, og stod sentralt i lanseringen av gruppen The Velvet Underground.

Nasjonalmuseet/Museet for samtidskunst i Oslo eier Portrett av Kronprinsesse Sonja (1982).

  • Bourdon, David: Warhol, 1989
  • Gidal, Peter: Andy Warhol : films and paintings, 1971
  • Ratcliff, Carter: Andy Warhol, 1983

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.