B-film

B-film er amerikanske spillefilmer som er produsert på lavt budsjett, opprinnelig laget for visning i dobbeltprogram på kino sammen med en mer påkostet film (A-filmen). Kinobilletten ga tilgang på begge filmvisningene.

«B-filmen» ble et begrep under Hollywoods gullalder på 1930-tallet etter å ha utviklet seg fra 1920-tallets lavbudsjettsfilm. De store filmstudioene så den økonomiske verdien i «double features», og opprettet avdelinger som kunne sørge for billigprodusert B-film til kinomarkedet. Fra 1930-tallet og utover 1950-tallet ble B-filmene gjerne produsert med utgangspunkt i en definert sjanger, slik som western, science fiction og film noir.

B-filmen forsvant fra kinoene sammen med dobbeltprogrammene i løpet av 1950-årene, men utviklet seg i nye retninger. Betegnelsen brukes også om senere lavbudsjettsfilmer (for eksempel Roger Cormans filmer) og om exploitation-film, blaxploitation og undersjangre som slasherfilm.

Flere sjangerfilmer som ble laget på trangt budsjett, og som omtales som «B-filmer», var innflytelsesrike og/eller har oppnådd kultstatus. Eksempler er Motorsagmassakren (1974), Mad Max (1979) og Foxy Brown (1974).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg