Empire State Building

Empire State Building i New York City. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Empire State Building

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Empire State Building er en skyskraper i New York i USA, ved 5th Avenue på Manhattan. Fra ferdigstillelsen i 1931 til 1954 var den verdens høyeste bygning.

Faktaboks

Uttale
ˈempaiə steit bˈildiŋ

Empire State Building har 102 etasjer og er 381 meter høy. Inkludert fjernsynsmasten på toppen (reist i 1950-årene) er høyden 449 meter. Bygningen ble tegnet av arkitektene Shreve, Lamb & Harmon og ingeniøren H. G. Balcom. Den rommer vesentlig kontorlokaler med plass for 25 000 mennesker. I 2020 er Empire State Building USAs 6. høyeste og er på 46. plass blant verdens høyeste bygninger.

Bygningen ble reist i løpet av bare 1 år og 45 dager, hvilket betraktes som rekordraskt for en bygning av denne størrelse. Arkitektonisk er bygningen å karakterisere som Art Deco, og har praktfulle interiører, spesielt i lobbyen på inngangsplan. Bygningen har hele 73 heiser. Utsiktsplattformene i 86. og 102. etasje er besøkt av om lag 4 millioner mennesker årlig.

28. oktober 1945 ble Empire State Building truffet av et B-25-bombefly, som hadde kommet for lavt inn over byen i tett tåke. Flyet krasjet inn i 79. etasje, der åtte mennesker omkom i tillegg til flyets besetning på tre. Det oppstod brann som bredte seg raskt gjennom flere etasjer. 10 mennesker omkom i brannen og én omkom i en heis som falt ned 300 meter. Bygningen ble ikke mer skadet enn at den kunne gjenåpnes to dager etter ulykken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg