Empire State Building

Empire State Building i New York City. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Empire State Building

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Empire State Building er en skyskraper i New York i USA, ved 5th Avenue på Manhattan. Fra ferdigstillelsen i 1931 til 1954 var den verdens høyeste bygning.

Faktaboks

Uttale
ˈempaiə steit bˈildiŋ

Empire State Building har 102 etasjer og er 381 meter høy. Inkludert fjernsynsmasten på toppen (reist i 1950-årene) er høyden 449 meter. Bygningen ble tegnet av arkitektene Shreve, Lamb & Harmon og ingeniøren H. G. Balcom. Den rommer vesentlig kontorlokaler med plass for 25 000 mennesker. I 2020 er Empire State Building USAs 6. høyeste og er på 46. plass blant verdens høyeste bygninger.

Bygningen ble reist i løpet av bare 1 år og 45 dager, hvilket betraktes som rekordraskt for en bygning av denne størrelse. Arkitektonisk er bygningen å karakterisere som Art Deco, og har praktfulle interiører, spesielt i lobbyen på inngangsplan. Bygningen har hele 73 heiser. Utsiktsplattformene i 86. og 102. etasje er besøkt av om lag 4 millioner mennesker årlig.

28. oktober 1945 ble Empire State Building truffet av et B-25-bombefly, som hadde kommet for lavt inn over byen i tett tåke. Flyet krasjet inn i 79. etasje, der åtte mennesker omkom i tillegg til flyets besetning på tre. Det oppstod brann som bredte seg raskt gjennom flere etasjer. 10 mennesker omkom i brannen og én omkom i en heis som falt ned 300 meter. Bygningen ble ikke mer skadet enn at den kunne gjenåpnes to dager etter ulykken.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg