happening

Installasjon av Allan Kaprow
Fra utstillingen Allan Kaprow YARD på Samtidskunstmuseet i Bordeaux i 2013. 40 tonn brukte bildekk som besøkende kan hoppe og klatre i, ble samlet opp i en haug. Første gang denne installasjonen ble brukt var New York City i 1961, og den har blitt radikalt omfortolket flere ganger før hans død. Kaprow regnes som opphavsperson til happenings som en egen kunstform.
Av /Scanpix.

Happening er en scenisk kunstform som bygger på improvisasjon, skapt i New York i slutten av 1950-årene, først blant malere, senere blant forfattere, musikere og dansere. Happening bryter ned de tradisjonelle grensene mellom kunstformene. Hensikten er å skape estetiske overraskelser eller fremføre en idé eller protest som får publikum til å reagere eller eventuelt medvirke.

Faktaboks

Uttale
hˈæpəniŋ
Etymologi
engelsk ‘hendelse’

Historikk

I 1958 organiserte Wolf Vostell i Paris et såkalt collage med tittelen Teater, det er hendelsene på gaten, der han forlenget aksjonen ut i menneskevrimmelen. I London utførte Mark Boyle noe lignende, og i New York oppførte Allan Kaprow forestillinger der publikum ble invitert til å delta i handlingen, blant annet 18 happenings i seks deler, som han organiserte 1959, og som gav kunstformen navn. Happenings, events og performance blomstret opp med fornyet kraft i 1980-årene og har siden vært en del av kunstbildet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg