Installasjon av Allan Kaprow
Fra utstillingen Allan Kaprow YARD på Samtidskunstmuseet i Bordeaux i 2013. 40 tonn brukte bildekk som besøkende kan hoppe og klatre i, ble samlet opp i en haug. Første gang denne installasjonen ble brukt var New York City i 1961, og den har blitt radikalt omfortolket flere ganger før hans død. Kaprow regnes som opphavsperson til happenings som en egen kunstform.
Av /Scanpix.

Happening er en scenisk kunstform som bygger på improvisasjon, skapt i New York i slutten av 1950-årene, først blant malere, senere blant forfattere, musikere og dansere. Happening bryter ned de tradisjonelle grensene mellom kunstformene. Hensikten er å skape estetiske overraskelser eller fremføre en idé eller protest som får publikum til å reagere eller eventuelt medvirke.

Faktaboks

Uttale
hˈæpəniŋ
Etymologi
engelsk ‘hendelse’

Historikk

I 1958 organiserte Wolf Vostell i Paris et såkalt collage med tittelen Teater, det er hendelsene på gaten, der han forlenget aksjonen ut i menneskevrimmelen. I London utførte Mark Boyle noe lignende, og i New York oppførte Allan Kaprow forestillinger der publikum ble invitert til å delta i handlingen, blant annet 18 happenings i seks deler, som han organiserte 1959, og som gav kunstformen navn. Happenings, events og performance blomstret opp med fornyet kraft i 1980-årene og har siden vært en del av kunstbildet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg