maler – yrke

Rehabilitering av Tøyen Hovedgård. Vasking, skraper, sliping og maling.

Maler er en yrkesutøver som har et bredt arbeidsområde fra beskyttelse av bygninger og stålkonstruksjoner til ulike dekorative arbeider. Grunnmaterialene er maling og tapet.

Utdanning

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift.

  • Første året: vg1 Bygg- og anleggsteknikk.
  • Andre året: vg2 Overflateteknikk.
  • Deretter jobber man i to år som lærling i en bedrift.

Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve.

Med minst fem års allsidig praksis og en teoriprøve i faget er det også mulig å gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

Organisasjoner

Maler- og byggtapetsermestrenes Landsforbund, stiftet i 1908, tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon, har ca. 800 medlemmer (2005), de fleste innmeldt gjennom 19 lokale laug, og sekretariat i Oslo; utgir bladet Maleren.

Lønnstakerne er tilsluttet LO gjennom Fellesforbundet; sekretariat i Oslo.

Historikk

Yrkesmalere har eksistert helt fra oldtiden og kjennes i Norge fra ca. 1300, men først på 1800-tallet oppstod det et skille mellom kunstnere og håndverkere med særskilt utdannelse for hver faggren. I den gamle laugstiden var det i Norge malerlaug bare i Bergen. Utvendig maling av hus var ikke vanlig, og malerarbeidet bestod vesentlig av innvendig dekorering og portrettmaling. Portrettmalerne kaltes kontrafeiere og skildrere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg