Pittsburgh
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Pittsburgh er en by sørvest i delstaten Pennsylvania i USA med 302 407 innbyggere (U.S. Census 2017) og en større byregion (metropolitan area) med 2 333 367 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
pˈitsbə:g

Pittsburgh med sine mange daler, høyder og parker ligger ved elvene Monongahela og Allegheny som i forretningsområdet «Golden Triangle» løper sammen til Ohio River. Pittsburgh-Youngstown-området er tyngdepunktet for USAs jern- og stålindustri.

Næringsliv

Byen kalles gjerne Steel City og Smoky City. I tillegg til jern og stål produseres blant annet aluminium, blikk, jordolje, kalkstein, kull, petroleums- og leirvarer, industrimaskiner, kjemikalier, glass og næringsmidler. Det er flere hundre teknologibedrifter, blant annet Apple, Facebook, IBM, Microsoft og Nokia. Pittsburgh er blant USAs største elvehavner og er et viktig kommunikasjonsknutepunkt.

Pittsburgh har mange høyskoler og universiteter, deriblant University of Pittsburgh, grunnlagt i 1787, og Carnegie Mellon University, grunnlagt i 1900. Det er mange museer og kunstgallerier.

Historie

Området ved elvene var lenge bebodd av shawnee og flere andre amerikanske urfolk. I 1758 kastet britene franskmennene ut av Fort-Duquesne fra 1754. For å sikre dominansen over øverste del av Ohio River bygde britene Fort Pitt i 1761. Byen ble grunnlagt i 1764 og ble et senter for nybyggere som reiste nedover Ohio River.

Den første smelteovnen ble tatt i bruk omkring 1792 og ble forløper til jern- og stålindustrien. Strategisk beliggenhet og rike naturressurser drev frem kommersiell og industriell vekst. Fullføringene av Pennsylvania-kanalen og Portage-jernbanen, begge i 1834, åpnet store markeder for handel og skipsfart.

Etter andre verdenskrig har Pittsburgh vært i en sterk utvikling og luft og elver er blitt renset. I Golden Triangle er det flere skyskrapere.

Pittsburgh har navn etter den britiske statsmannen William Pitt d. e.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg