The Velvet Underground

The Velvet Underground, amerikansk rockegruppe dannet i New York City 1965, av bl.a. Lou Reed (1942-2013) og John Cale (f. 1942). The Velvet Underground var en av 1960-tallets mest innflytelsesrike grupper, men solgte så få plater at det sies at de fleste av de ca 30 000 som kjøpte debutalbumet, startet sitt eget band. De spilte intens, dyster, styggvakker rock med tekster om fremmedgjøring, seksuelle avvik, stoffavhengighet, vold og håpløshet. I en tid med flower power var gruppa kledd i svart og manet fram det moderne bylivets opprømthet og destruktivitet, noe som særlig påvirket pønken. Reed skrev og sang de fleste låtene, mens Cales bratsj, orgel og bass var en viktig del av lydbildet.

Faktaboks

Uttale
vˈelvət ˈʌndəgraund

Fra 1966 besto The Velvet Underground av gitaristen Reed, bassisten Cale, trommeslageren Maureen Tucker (f. 1944), gitaristen Sterling Morrison (1942-95) og den kvinnelige tyske vokalisten Nico (1938-88). Gruppa ble snart en toneangivende del av det avantgardistiske kunstnermiljøet i New York, og samarbeidet bl.a. med Andy Warhol, som utformet det berømte omslaget til debutalbumet The Velvet Underground And Nico (1967). Musikken var monoton og dyster, og sto i stil med sangtekstene, som i stor grad handlet om det harde livet i storbyen, med narkotika og mentale månelandskap. Nico sluttet foran oppfølgeren White Light/White Heat (1968). Cale sluttet i 1968 og ble erstattet av bassisten Doul Yule.

Etter The Velvet Underground (1969) ble Billy Yule ny trommeslager etter Tucker. Reed sluttet etter Loaded (1970), Morrison året etter, så på det siste albumet, Squeeze fra 1973, hadde ikke The Velvet Underground noen originalmedlemmer. Samme år ble bandet oppløst, men det gjenoppsto i 1993, med Cale, Reed, Tucker og Morrison. Opptak fra deres verdensturné ble samme år utgitt på albumet Live MCMXCIII. Morrison døde av kreft i 1995. The Velvet Underground opptrådte for siste gang sammen da gruppa ble innvalgt i Rock and Roll Hall of Fame i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg