Fetisj fra Zaïre. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Fetisj av Etnografisk museum, Oslo/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Fetisj er tilvirkede gjenstander som blir sett på som fylt av overnaturlig kraft hos enkelte folkegrupper. Fetisj betegner generelt gjenstander – særlig dyre- og menneskefigurer fra Afrika – som får sin overnaturlige kraft ved at en medisinmann har lagt magisk stoff inne i figuren. Også naturlige gjenstander som har en spesiell form eller blir tillagt en spesiell virkning, kan være fetisjer.

Feitiço ble i Portugal brukt om relikvier og helgenbilder som brakte lykke og beskyttet eieren mot ondt. Portugiserne brukte det samme ordet om lignende gjenstander som de fant hos folk i Vest-Afrika.

Som vitenskapelig term ble fetisj innført av den franske forskeren Charles de Brosses (1709–77) i boken De Culte des dieux fétiches (Om kulten av fetisj-guder, 1760). Han hevdet at kulten av fetisjer var en religiøs grunnform som hadde eksistert blant alle folk, også i antikken. Han brukte ordet i en svært vid betydning, nemlig om enhver kult av dyr eller gjenstander. Hos Auguste Comte ble troen på fetisjer betraktet som det eldste trinn i menneskets religiøse utvikling, og fetisj-begrepet spilte en rolle i mange av de evolusjonistiske religionsteoriene som ble fremsatt på 1800-tallet. I moderne religionsvitenskap har begrepet liten betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.