Coca-Cola

Coca-Cola. Reklameplakat fra 1938. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Coca-Cola er et varemerke for en populær amerikansk leskedrikk. Oppskriften ble laget i 1886 av farmasøyten John Styth Pemberton (1831–88) i Atlanta, Georgia. Coca-Cola inneholder blant annet ekstrakt av kolanøtter og kokablader, som er renset for kokaininnholdet. Drikken virker stimulerende på grunn av sitt, riktignok ubetydelige, innhold av koffein (i den første tiden inneholdt den antagelig en ørliten mengde kokain).

Faktaboks

Også kjent som
Coke

Ved Pembertons død overtok Asa Griggs Candler farmasivirksomheten, deriblant oppskriften og rettighetene til Coca-Cola. Han grunnla i 1892 Coca-Cola Company, som nå eier rettighetene. Drikken lages på lisens i ulike land og markedsføres over hele verden.

En ny type Coca-Cola ble lansert i USA 1985, men ble raskt trukket tilbake, og den opprinnelige drikken kalles etter dette Coca-Cola Classic i USA. Andre typer Coca-Cola ble lansert med større hell i 1980-årene: Diet Coke (Coca-Cola light) og Cherry Coke. 2002 kom Vanilla Coke.

Coca-Cola regnes som verdens mest kjente og verdifulle varemerke og er kanskje det beste eksempelet på global markedsføring av en merkevare. Markedsføringen er blant annet kjennetegnet av at man har holdt på varemerkets grafiske profil gjennom historien, også i de land hvor man har måttet transkribere navnet til andre alfabeter. Den særpregede flasken (utformet av Alexander Samuelson) ble lansert i 1916 og patentert i 1960. Coca-Cola har også lansert lett gjenkjennelige slagord, blant annet It's the real thing (1942, relansert 1970), Things go better with Coke (1963) og Coke is it (1981). Melodiene fra reklamefilmene har flere ganger gått inn på de internasjonale hitlistene. Kjente er også de verdensomspennende jojo-kampanjene med jevne mellomrom. Coca-Cola har vært sponsor for de olympiske leker siden 1928.

Navnet Coca-Cola ble skapt av Pembertons bokholder Frank M. Robinson og bygger på to av ingrediensene, kokablader (engelsk coca leaves) og kolanøtter (engelsk kola nuts). Kortformen Coke kom i muntlig bruk allerede før den første verdenskrig, opptrådte på flasker fra 1941 og ble registrert som varemerke i 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev David Olsen

Jeg syns det burde skrives en egen artikkel om drikken cola, som eksisterer i ulike merker. Slik er det gjort her: http://en.wikipedia.org/wiki/Cola

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg