Nirvana i 1987

Musikkstilen grunge er en type alternativ rock som oppstod i Seattle. Utgivelsen av Nirvanas album Nevermind i 1991 regnes som et gjennombrudd for grunge-stilen. Etter dette dominerte den i rocken og ble et mainsteam-fenomen.

Av /NTB.

Mainstream er noe som følger en hovedtradisjon eller hovedstrømning. Det viser til ideer, holdninger og aktiviteter som er godt kjent, formidlet gjennom massemedier og betraktet som normale eller konvensjonelle. Mainstream brukes mest om musikk, men det kan også handle om dominerende trender innen mote, kunst eller meningsdannelse.

Faktaboks

Uttale
mˈeinstri:m
Etymologi
engelsk ‘hovedstrøm(ning)’

Mainstream musikk er musikk som er kjent og populær for majoriteten av befolkningen innenfor en bestemt kultur. Det kan for eksempel være populærmusikk eller pop, men beskrivelsen brukes også om jazz og klassisk musikk. Noen grupper er ikke på bølgelengde med hva som er definert som mainstream. Det kan være eldre generasjoner som ikke liker dagens trender innen populærmusikken, eller det kan være subkulturer som tar avstand fra mainstream kultur og musikk. Mainstream kan brukes i en nedsettende betydning for å beskrive noe som oppleves estetisk mindre verdifullt.

I ulike sjangere

Keiino i MGP (2021)
I Melodi Grand Prix stemmer TV-seerne på den sangen de liker best. Musikken er som regel popmusikk og underholdningsmusikk.
Keiino i MGP (2021)
Av /NTB.

Ulike definisjoner av mainstream oppstår i forhold til musikalsk sjanger og stil. Innenfor populærmusikken vil de låtene som når høyt på hitlistene gjerne oppfattes som mainstream musikk. Mainstream rock knyttes til radiostasjoner som spiller «klassisk rock» fra 1970, 1980 og 1990-tallet. Man kan også snakke om en mainstream artist.

Mainstream jazz ble på femtitallet definert som swingjazz og ekskluderte stilarten bebop. Med utviklingen av jazzen endret dette seg, og mainstream jazz tok opp i seg elementer fra klassisk, hardbop og blues.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg