Økonomi og næringsliv i Andorra

Artikkelstart

Andorras bruttonasjonalprodukt (BNP) økte med 1,6 prosent i 2018 mot 1,7 prosent i 2017. BNP per innbygger utgjorde i 2018 42 487 amerikanske dollar. Dette var en prosent lavere enn i nabolandet i nord (Frankrike), men 38 prosent høyere enn i nabolandet i sør (Spania). Arbeidsledigheten er 3,7 prosent (2016).

Jordbruk

Bare rundt fem prosent av landets areal er dyrkbart. Jordbruket er typisk for dalførene øverst mot Pyreneene, med saue- og storfehold. Det dyrkes hvete, bygg, ris, poteter, grønnsaker og tobakk. Jordbruket bidrar med 11,9 prosent av landets BNP og sysselsetter 0,5 prosent av den yrkesaktive befolkningen (2015).

Industri

Industrien bidrar med 33,6 prosent av landets BNP og sysselsetter 4,4 prosent av den yrkesaktive befolkningen (2015). Det produseres sigarer og sigaretter, konjakk, parfyme, elektriske maskiner og utstyr, tekstiler, lærvarer, byggemateriell og møbler.

Energi

Elektrisitetsproduksjonen utgjør 99,48 millioner kWh (2015). 61 prosent av produksjonen er basert på fossilt brensel. 23 prosent er fra vannkraft og 15 prosent fra andre fornybare kilder. Produksjonen dekker imidlertid mindre enn halvparten av landets energikonsum, som utgjør 221,6 millioner kWh (2015).

Tjenesteytende næringer

De tjenesteytende næringene bidrar med 54,5 prosent av landets BNP og sysselsetter 95,1 prosent av den yrkesaktive befolkningen. Vakker natur, gode skisportfasiliteter og handel med tollfrie varer er bakgrunnen for at cirka ti millioner turister besøker landet hvert år. Andorra er den største vintersportsdestinasjonen i Pyreneene. Bank- og finanssektoren er godt utbygd og av betydning for utenlandske investeringer.

Samferdsel

Det totale veinettet er på 320 kilometer (2019). Det er gode veiforbindelser med Frankrike og Spania. Landet har ikke jernbane eller lufthavn. Det er to jernbanestasjoner i Frankrike få kilometer fra grensen til Andorra: Latour-de-Carol og L'Hospitalet-près-l'Andorre. Nærmeste kortbaneflyplass er La Seu d'Urgell i Spania, 17 kilometer fra Andorra la Vella. De internasjonale flyplassene ved Toulouse og Barcelona er tre timers kjøring fra Andorras hovedstad

Utenrikshandel

I 2015 utgjorde Andorras samlete import 1257 millioner amerikanske dollar, mens eksporten beløp seg til 78,71 millioner amerikanske dollar. En vesentlig del av Andorras import er imidlertid varer som videreselges til turistene. Konsum- og matvarer, brensel og elektrisitet er de viktigste importvarene, mens tobakk og møbler er de viktigste eksportproduktene. Spania og Frankrike er henholdsvis Andorras største og nest største handelspartner.

Andorra har en handels- og samarbeidsavtale med EU og benytter euro som landets valuta.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg