Andorras historie

Sant Joan de Caselles, middelalderkirke i Canillo, Andorra.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Andorras historie er preget av at landet frem til moderne tid har vært isolert og hatt liten kontakt med omverdenen. Andorra var i perioden 1278–1993 et fyrstedømme som var delt mellom Spania og Frankrike. Ved en ny konstitusjon i 1993 ble landet en selvstendig stat med fyrstedømme som statsform.

Eldre historie

Fra skriftlige kilder er Andorra kjent fra 3.–2. århundre før vår tidsregning. Andorra var en del av karolingernes grenseprovins spanske mark, og fikk tilbake sin frihet av Karl den store i 819 evt., etter mange års krig mot maurerne. Landet ble da overlatt fra Karls frankiske rike til den spanske greven av Urgel. I perioden 1278–1993 var Andorra et fyrstedømme med kombinert spansk og fransk overhøyhet.

Moderne historie

Landet hadde lenge beskjeden kontakt med omverdenen, men særlig fra 1970-årene medvirket turisttrafikken til å endre de sosiale og økonomiske forholdene. Handelen vokste sterkt gjennom gunstige tollavtaler med Spania og Frankrike, og Andorra har ingen systemer for inntekts- eller formueskontroll; statsinntektene kommer fra tollinntekter. Andorra har derfor lenge hatt status som skatteparadis. Kvinnene fikk stemmerett i 1971.

Andorra fikk sitt første politiske parti, Partit Demòcrata d'Andorra, i 1979. En ny konstitusjon i 1993 gjorde slutt på føydalsystemet fra 1278, og Andorra ble dermed en selvstendig, demokratisk stat, og frie valg ble avholdt. Andorra ble samtidig medlem av FN. Landets utenrikspolitikk blir for øvrig ivaretatt av Frankrike og Spania. Andorra er medlem av EUs tollunion. Landets rolle som skatteparadis tiltrekker seg en stor gruppe innvandrere, både legale og illegale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg