sigar

Håndrullede sigarer fra Den dominikanske republikk.

.

Artikkelstart

Sigar er et tobakksprodukt som består av innleggstobakk, omviklet av omblad og dekkblad (det ytterste). Sigaren er avskåret i den ene enden. I Norge er sigarer lite utbredt.

Faktaboks

Uttale
sigˈaːr
Etymologi
av spansk cigarro, sannsynligvis fra maya sikar 'å røyke tobakk', men muligens også av spansk cigarra 'sikade' (etter insektets form og farge)

Cerutter (cheroot) og sigarillos (liten sigar) kjennetegnes ved at de er avskåret i begge ender.

Sigarene sorteres ofte etter fargen på dekkbladet. De vanligste betegnelser er amarillo, claro, colorado og maduro, hvor amarillo er den lyseste fargen og maduro den mørkeste.

Fremstilling

I utgangspunktet ble sigarene håndrullet, men etter hvert foregår mye av fremstillingen ved maskiner. Det har vært økende interesse i de senere år for håndrullede sigarer fra land som Cuba og Dominikanske republikk. De viktigste råtobakksland for sigarer er Indonesia, Brasil, Dominikanske republikk og Cuba (Havana).

Historie

Da spanierne kom til Amerika i 1492, støtte de på urbefolkning som røkte sammenrullede tobakksblader, som hadde stor likhet med sigarer. Denne skikken tok de etter, men det var først på 1800-tallet at sigarene fikk større utbredelse i resten av verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg