luftfart

Luftfart, ferdsel med luftfartøyer, i henhold til FN's utarbeidede luftfartsbestemmelser. Det er oppnevnt et eget FN-styrt organ for luftfart, som betegnes ICAO (International Civil Aviation Organization).

I Norge er Samferdselsdepartementet øverste myndighet for luftfart. Departementet utøver sin myndighet blant annet gjennom Avinor og Luftfartstilsynet.

Historikk

Luftfarten kan sannsynligvis spores flere tusen år bakover i tid, men den moderne luftfarten – der menneskenes trang til å fly fikk gjennomslag – kan regnes fra 1783. Selv om en brasiliansk prest allerede i 1709 viste fram en modell av en varmluftsballong, så ble ikke idéen satt ut i livet før 74 år senere.

Brødrene Montgolfier testet varmluftballong flere ganger, og 19. september 1783 ble en sau, en hane og en and sendt til værs som de første levende vesener. En snau måned senere, 16. oktober, ble Francois Pilâtre de Rozier som første menneske sendt opp i ballong, riktignok festet til bakken med et tau. Senere samme år foretok de Rozier den første selvstendige flyvning, sammen med Marquis d'Arlandes. Dette skjedde 21. november 1783, og distansen som ble tilbakelagt var på 5,5 kilometer.

Etter dette tok luftfarten bokstavelig talt av. Mennesket hadde lært seg at det var mulig å fly, og stadig nye typer luftfartøy så dagens lys.

I 1903 foretok Brødrene Wright den første flyturen med et luftfartøy som var tyngre enn luft, og som kan regnes for å være starten på de flyvningene man ser idag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg