lufthavn

Oslo lufthavn av . CC BY SA 4.0

En lufthavn er en flyplass på land eller vann som er tilrettelagt med fasiliteter for ankomst og avgang med luftfartøy i rute- og/eller chartertrafikk.

Ofte har en lufthavn hangar for oppbevaring og vedlikehold av luftfartøy, samt kontrolltårn. Lufthavnen består av et eller flere designerte områder for landing og avgang, kalt rullebane eller landingsplass for helikopter (helipad). Ved en lufthavn er et landingsområde av fast dekke – som regel asfalt eller betong.

Kontrolltårnet er ofte samlokalisert med bygninger for lufthavnadministrasjon med tilhørende tekniske tjenester. I dette inngår blant annet snørydding og brann-/havaritjeneste.

Videre har de fleste lufthavner også en bygningsmasse benevnt terminal, til bruk for å betjene ankommende og avreisende passasjerer, inneholdende skranker og/eller automater for innsjekk av passasjerer samt bagasjemottak og -håndtering. I passasjerterminalen finner man også sikkerhetskontrollen, som sikrer flydriften gjennom kontroll av passasjerer, gods og bagasje. Enkelte lufthavner har også kaféer og restauranter, samt områder for pass og tollklarering.

Lufthavner innrettet bare for trafikk av helikopter kalles «heliport». En lufthavn spesielt innrettet for landing og avgang med sjøfly og/eller amfibiefly, kalles som regel en sjøflyhavn. Militære lufthavner er normalt benevnt som flystasjon.

De fleste lufthavner eies av enten private eller offentlig eide driftsselskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg