Samlebetegnelse for de sikkerhetskrav som iverksettes for å eliminere risikoen for ulykker og terrorhandlinger i lufttrafikken.

Etter terroraksjonene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington 11. september 2001, er det satt økt fokus på sikkerheten ved flyplasser og i lufttrafikken. Norge tiltrådte EUs regler for sikkerhet 30. april 2004. Dette betyr at alle som skal om bord i fly blir grundig sjekket, og bagasjen blir gjennomlyst for å finne gjenstander som kan bidra til å gjennomføre en ulovlig handling mot sivil luftfart. Også flymannskapets bagasje blir undersøkt. Dessuten er det satt i verk omfattende sikring av lufthavnene, for eksempel ved hjelp av inngjerding og vakthold. Reglene innebærer at det er like strenge sikkerhetsregler for innenlands som for utenlands trafikk. Det er også krav om sikkerhetskontroll av ansatte ved flyplassene. Alle ansatte som skal ferdes der det også er passasjerer som er sikkerhetssjekket, må selv bli kontrollert.

29. september 2004 gikk en passasjer til angrep på pilotene i et fly fra selskapet Kato Air AS av typen Dornier Do-228, med øks. Det skjedde under innflyging fra øst til Bodø lufthavn, Bodø. Medpassasjerer fikk avvæpnet mannen og avverget at flyet styrtet. Hendelsen førte til at Luftfartstilsynet innførte strakstiltak på alle de 25 kortbaneflyplassene. Hendelsen førte til at man også i Norge innførte at døren mellom cockpit og kabin ble låst og alle passasjerer og bagasje ble sjekket. Tiltakene ble gjort permanente fra 1. januar 2005.

Det er bestemmelser utarbeidet av luftfartsmyndighetene i USA (FAA) og EU (EASA), som ligger til grunn for de nye sikkerhetskontrollene. Det er Avinor som har ansvaret for at sikkerhetsreglene overholdes på norske flyplasser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg