Faktaboks

Air France
Uttale
ɛr frãs
Air France
Airbus A350 i Air France folie.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Air France er et fransk flyselskap opprettet i 1933. Selskapet er fra 2004 en del av Air France-KLM. Air France er et av Europas største flyselskaper med et nasjonalt og verdensomspennende rutenett.

Virksomhet

Air France har hovedkontor i Roissy ved Paris. Selskapet inngår i flyselskapsalliansen SkyTeam. Air France fraktet i 2022 39,1 millioner passasjerer, og hadde ved utgangen av året en flåte bestående av i alt 251 fly.

Historie

Société Air France ble opprettet ved en fusjon mellom Air Union, Air Orient, Société Générale Transport Aérien og Compagnie Internationale de Navigation Aérienne. Selskapet ble nasjonalisert i 1948 som Compagnie Nationale Air France. I 1976 startet selskapet flyginger med det supersoniske passasjerflyet Concorde, som opphørte i 2003 etter en flystyrt ved Paris i 2000. Air France overtok i 1990 Air Inter og Union de Transports Aériens (UTA), og opprettet i 2001 Régional ved sammenslutning av tre mindre selskaper. Selskapet eier også irske CityJet og det bretonske regionalselskapet Brit Air. Air France ble delprivatisert i 1999, og i 2004 fusjonerte selskapet med nederlandske KLM i Air France-KLM.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg