Faktaboks

Avinor
Offisielt navn
AVINOR AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Abraham Foss
Styreleder
Anne Carine Tanum

Avinor er statens fagorgan innen sivil luftfart. Som statlig flyplasseier og planlegger av infrastrukturen, skal Avinor ivareta samfunnets og flytrafikantenes interesser ved å yte lufthavn- og flysikringstjenester overfor flyselskaper og andre brukere av luftfartsanlegg. Avinor eier og driver i alt 44 flyplasser og har en rekke datterselskaper, blant annet Avinor Flysikring som har totalansvaret for flysikkerheten.

Abraham Foss er administrerende direktør (tidligere kalt luftfartsdirektør) fra 2021.

Historikk

Fra 1920 hørte saker angående sivil luftfart under Forsvarsdepartementets luftfartsråd. I 1938 ble rådet omdannet til Statens luftfartsstyre, som var et kontor i Forsvarsdepartementet. I 1943 ble Norges Luftfartsstyre opprettet i London for å forberede sivil flygning i Norge etter frigjøringen. Kontoret i Forsvarsdepartementet ble i 1945 utvidet til en avdeling som i 1946 ble overført til Samferdselsdepartementet. I 1947 ble avdelingen omgjort til et direktorat, Luftfartsdirektoratet, fra 1978 kalt Luftfartsverket. Fra 1993 var Luftfartsverket en selvfinansierende forvaltningsbedrift underlagt Samferdselsdepartementet.

I 2000 ble Luftfartsverket delt i to; det daværende Luftfartsverket som en statlig forvaltningsbedrift med forretningsmessige oppgaver, og det nyopprettede Luftfartstilsynet med kontrolloppgaver. Selskapet skiftet i 2003 navn fra Luftfartsverket til Avinor og ble samtidig omorganisert fra statlig forvaltningsbedrift til statlig aksjeselskap.

Inntekter og organisering

Avinor er finansiert av gebyrer fra flyselskapene som bruker selskapets flyplasser, samt inntekter fra butikk- og parkeringsdrift, og fra taxfree-salget på disse flyplassene. Den siste gruppen av inntekter har vært gjenstand for mye debatt fordi det kan anses som problematisk at den norske stat gjør seg avhengig av alkoholsalg for å drifte en viktig etat.

Avinor er et heleid statlig aksjeselskap som driver på rent kommersielle premisser i tillegg til å ivareta viktige samfunnsoppdrag. Selskapet har en stor del av sine finanser knyttet opp til børsnoterte obligasjoner og følger Oslo Børs’ kriterier for finansiell informasjon og styring.

Selskapet har cirka 3000 ansatte, og en omsetning på cirka 10 milliarder (2018).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Avinor
Sektorkode
1120 Statlig eide aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
52.230 Andre tjenester tilknyttet lufttransport; 62.090 Andre tjenester tilknyttet informasjonsteknologi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg