Faktaboks

Widerøe
Offisielt navn
WIDERØE AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Bodø
Stiftet
15.04.2016
Daglig leder
Stein Nilsen
Styreleder
Roger Granheim
Embraer E190 er Widerøes første jetfly, tatt i bruk i 2018
.
Lisens: CC BY 3.0
Twin Otter
En Twin Otter fra Widerøe på bakken på Florø Lufthamn i desember 1992.
Av /NTB Scanpix.

Widerøe er et norsk flyselskap grunnlagt i 1934 av Viggo Widerøe. Widerøe var heleid av SAS fra 2002 til 2013, hvor 80 prosent av eierskapet ble tatt over av en investorgruppe. Etter dette har SAS solgt seg helt ut, og selskapet eies nå av WF Holding AS.

Historie

Viggo Widerøe

Foto 1953. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Viggo Widerøe
Av /NTB Scanpix ※.

Widerøes første rute Oslo (Ingierstrand) – KristiansandStavangerHaugesund åpnet i 1934 og fraktet post, aviser og passasjerer med sjøfly. I 1936 åpnet Widerøe postrute TromsøHonningsvåg, og senere nattpostflyrute Oslo – Göteborg i samarbeid med DNL. Begge rutene ble lagt ned etter forholdsvis kort tid. I 1937 startet postruten TrondheimKirkenes i samarbeid med Det Norske Luftfartselskap (DNL).

Widerøe inngikk i 1954 en samarbeidsavtale med SAS og drev i mange år sjøflyruter i Nord-Norge. I 1968 fikk Widerøe prøvekonsesjon på kortbaneflyruten på Helgelandskysten, og senere fikk selskapet konsesjon på alle kortbaneflyruter på Vestlandet og i Nord-Norge. I 1989 overtok Widerøe Sandefjord-selskapet NorskAIR (tidligere Norsk Flytjeneste) fra A/S Kosmos.

I 1970 ble Widerøe refinansiert med Fred. Olsen, SAS og Braathens SAFE som hovedaksjonærer. Fred. Olsen-selskapenes eierandeler ble i 1997 overtatt av SAS, som dermed eide over 60 prosent av aksjene. SAS kjøpte de resterende aksjene i 2002, og rutenettet til Widerøe ble samordnet med rutene til SAS og Braathens (overtatt av SAS samme år). I mai 2013 ble 80 prosent av eierskapet tatt over av en investorgruppe som består av selskapene Torghatten ASA, Fjord1, og Nordland fylkeskommune, og eierskapet til SAS ble redusert til 20 prosent. I 2016 solgte SAS de resterende 20 prosentene til Torghatten. Widerøe eies nå av WF Holding, hvor Torghatten har 66 prosent av aksjene og Fjord1 34 prosent.

Widerøe drev i mange år en foto- og kartavdeling, som utviklet seg til en av de mest moderne i Europa. Den ble i 1970 overført til Fjellanger Widerøe Foto i Trondheim.

I perioden 1968 til 2000 var selskapet også kjent for sin bruk av flytypen Twin Otter.

Våren 2018 faset Widerøe inn tre regionale jetfly av typen E190-E2. I tillegg har selskapet ytterligere opsjon på 12 fly av samme type. Widerøe ble lanseringsselskap for denne flytypen. De første flyene ble stasjonert på Sandefjord lufthavn, Torp og Bergen lufthavn, Flesland.

Virksomhet

Selskapet har hovedkontor i Bodø med lokale baser på Gardermoen og Torp, samt i Tromsø, Bergen og Stavanger. Widerøe trafikkerer regionale og lokale flyruter i kortbanenettet på Vestlandet og i Nord-Norge, samt har ruter til utlandet (Sverige, Danmark og Storbritannia) fra Sandefjord (Torp), Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Widerøe fraktet i 2020 1,77 millioner passasjerer, en nedgang fra over tre millioner passasjerer i 2019 på grunn av koronasituasjonen, og hadde en omsetning på fire milliarder kroner og 2500 ansatte. Flyflåten bestod ved utgangen av 2020 av 43 fly, 40 Dash 8 og tre E190-E2.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Widerøe
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
51.100 Lufttransport med passasjerer; 70.100 Hovedkontortjenester

Kommentarer (2)

skrev Harald Olsen

Hei Yngve!Hos meg vises tittelen på artikkelen med noen kryptiske tegn. Er det bare hos meg eller er det en feil? "Widerøe's Flyveselskap AS" Vennlig hilsen Harald

svarte Yngve Jarslett

Det står Widerøe's Flyveselskap AS hos meg, det kommer sikkert an på hvilken nettleser du bruker

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg