Widerøe, norsk flyselskap grunnlagt i 1934 av Viggo Widerøe. Widerøe var heleid av SAS fra 2002 til 2013, hvor 80% av eierskapet ble tatt over av en investorgruppe. Etter dette har SAS solgt seg helt ut, og selskapet eies nå av WF Holding AS.

Widerøe's første rute Oslo (Ingierstrand) – Kristiansand – Stavanger – Haugesund åpnet i 1934 og fraktet post, aviser og passasjerer med sjøfly. I 1936 åpnet Widerøe postrute Tromsø – Honningsvåg, senere nattpostflyrute Oslo – Göteborg i samarbeid med DNL, begge gikk inn etter forholdsvis kort tid. I 1937 startet postruten Trondheim – Kirkenes i samarbeid med DNL. Widerøe inngikk i 1954 en samarbeidsavtale med SAS og drev i mange år sjøflyruter i Nord-Norge. I 1968 fikk Widerøe prøvekonsesjon på kortbaneflyruten på Helgelandskysten, og senere fikk selskapet konsesjon på alle kortbaneflyruter på Vestlandet og i Nord-Norge. Overtok i 1989 Sandefjord-selskapet NorskAIR (tidl. Norsk Flytjeneste) fra A/S Kosmos.

I 1970 ble Widerøe refinansiert med Fred. Olsen, SAS og Braathens SAFE som hovedaksjonærer. Fred. Olsen-selskapenes eierandeler ble i 1997 overtatt av SAS, som dermed eide over 60 % av aksjene. SAS kjøpte de resterende aksjene i 2002, og rutenettet til Widerøe ble samordnet med rutene til SAS og Braathens (overtatt av SAS samme år). I mai 2013 ble 80% av eierskapet tatt over av en investorgruppe som består av selskapene Torghatten ASA, Fjord1, og Nordland fylkeskommune, og eierskapet til SAS ble redusert til 20%. I 2016 solgte SAS de resterende 20% til Torghatten. 

Widerøe drev i mange år en foto- og kartavdeling, som utviklet seg til en av de mest moderne i Europa. Den ble i 1970 overført til Fjellanger Widerøe Foto i Trondheim.

Selskapet har hovedkontor i Bodø med lokale baser på Gardermoen og Torp, samt i TromsøBergen og Stavanger. Widerøe's trafikkerer regionale og lokale flyruter i kortbanenettet på Vestlandet og i Nord-Norge, samt har ruter til utlandet (Sverige, Danmark og Storbritannia) fra Sandefjord (Torp), Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Flyflåten bestod ved utgangen av 2016 av 41 fly (Dash 8); i perioden 1968–2000 var selskapet også kjent for sin bruk av flytypen Twin Otter.

Våren 2018 faser Widerøe inn 3 stk regionale jetfly av typen E190-E2. I tillegg har selskapet ytterligere opsjon på 12 fly av samme type. Widerøe blir lanseringsselskap for denne flytypen. De første flyene stasjoneres på Sandefjord lufthavn, Torp og Bergen lufthavn, Flesland.

I 2015 fraktet Widerøe 3,07 mill. passasjerer, og hadde en omsetning på 3,94 mrd. kr. Omkring 1500 ansatte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. september 2012 skrev Harald Olsen

Hei Yngve!

Hos meg vises tittelen på artikkelen med noen kryptiske tegn. Er det bare hos meg eller er det en feil? "Widerøe's Flyveselskap AS"

Vennlig hilsen

Harald

27. september 2012 svarte Yngve Jarslett

Det står Widerøe's Flyveselskap AS hos meg, det kommer sikkert an på hvilken nettleser du bruker

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.