Faktaboks

Samferdselsdepartementet
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Villa Kulild

Samferdselsdepartementet (SD) er et norsk departement. Det har det overordnede ansvaret for rammevilkår for post- og televirksomheten, for luftfart, veitrafikk og jernbane og for riksvegferjene.

Samferdselsdepartementets øverste leder er statsråd Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet, som har tittelen samferdselsminister.

Organisering

Samferdselsdepartementet består av fire avdelinger: Veg- og trafikksikkerhetsavdelingen, Kollektivtransport- og baneavdelingen (KBA), Strategi-, miljø- og administrasjonsavdelingen (SMA) og Luft-, post- og teleavdelingen. I tillegg eksisterer det en kommunikasjonsavdeling.

Samferdselsdepartementets underliggende etater og virksomheter er Jernbanedirektoratet, Statens jernbanetilsyn, Kystverket, Luftfartstilsynet, Statens havarikommisjon for transport, Statens vegvesen, Vegtilsynet, Senter for oljevern og marint miljø.

I 2019 ble Nkom, tidligere Post- og teletilsynet, skilt ut fra departementet og lagt inn under den nye statsrådsposten Digitaliseringsminister, som er plassert i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Historikk

Samferdselsdepartementet ble opprettet i 1946 som et resultat av at det daværende Arbeidsdepartementet ble omorganisert. Før andre verdenskrig hadde administrasjonen av landets kommunikasjoner vært delt mellom ulike departementer. Jernbanene og veiene lå under Arbeidsdepartementet, post, telegraf og kysttrafikken lå under Handelsdepartementet og luftfarten var underlagt Forsvarsdepartementet. Til forskjell fra de fleste øvrige departementer har Samferdselsdepartementet stort sett hatt samme ansvarsområde siden starten.

For en oversikt over samferdselsministere, se artikkelen statsråder i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Samferdselsdepartementet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg