Samferdselsdepartementet (SD) har det overordnede ansvaret for rammevilkår for post- og televirksomheten, for luftfarts-, veg- og jernbanesektoren og for riksvegferjene.

Jon-GeorgDale fra Fremskrittspartiet er samferdselsminister fra august 2018. 

Samferdselsdepartementet består av fire avdelinger: Veg- og trafikksikkerhetsavdelingen, Kollektivtransport- og baneavdelingen (KBA), Strategi-, miljø- og administrasjonsavdelingen (SMA) og Luft-, post- og teleavdelingen. I tillegg eksisterer det en kommunikasjonsavdeling.

Samferdselsdepartementets underliggende etater og virksomheter er JernbaneverketStatens jernbanetilsynLuftfartstilsynetStatens havarikommisjon for transportPost- og teletilsynetStatens vegvesen, Vegtilsynet og Taubanetilsynet.

Samferdselsdepartementet ble opprettet i 1946 som et resultat av at det daværende Arbeidsdepartementet ble omorganisert. Før Den annen verdenskrig hadde administrasjonen av landets kommunikasjoner vært delt mellom ulike departementer. Jernbanene og veiene lå under Arbeidsdepartementet, post, telegraf og kysttrafikken lå under Handelsdepartementet og luftfarten var underlagt Forsvarsdepartementet. Til forskjell fra de fleste øvrige departementer har Samferdselsdepartementet stort sett hatt samme ansvarsområde siden starten.

Oversikt over statsråder i Samferdselsdepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.