Aeroflot

Artikkelstart

Aeroflot, Russian Airlines, er et russisk internasjonalt flyselskap dannet i 1928 som Dobroflot (egentlig Dobrovolny Flot, 'frivillig flåte') ut fra de tidligere selskapene Dobroljot (grunnlagt 1923) og Ukvozdukhput (ukrainsk flyselskap, grunnlagt 1925). Selskapet ble reorganisert i 1932 og kalt Aeroflot.

Faktaboks

Uttale
aeroflˈot
Etymologi
russisk ‘luftflåte’

Historie

Aeroflot, et Tu 154M passasjerfly, fotografert på Oslo Lufthavn Gardermoen i 2001
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Aeroflot var Sovjetunionens statsdrevne flyselskap og på høyden verdens største flyselskap med rundt 500 000 ansatte. Sjefen for Aeroflot var minister for sivil luftfart, og Aeroflot hadde også ansvaret for blant annet flyplasser, jordbruksflyging, skogbrannovervåking, ambulanseflyging og flyfotografering. Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble Aeroflot delt i uavhengige flyselskaper for de nye statene. Det nye Aeroflot ble aksjeselskap i 1993 (51 prosent statseid) og flyr både nasjonalt og internasjonalt. Aeroflot inngikk fra 2006 i flyselskapsalliansen SkyTeam, og fra 2011 i SkyTeam Cargo.

Virksomhet

Aeroflot har hovedkontor i Moskva og er hovedselskapet i Aeroflot-gruppen, som i tillegg til Aeroflot eier flyselskapene Aurora Airlines, Rossiya Airlines og lavkostselskapet Podeba Airlines.

I 2019 fraktet Aeroflot 37,2 millioner passasjerer og hadde ved utgangen av året over 23 000 ansatte og en flåte på 245 fly. Totalt fraktet Aeroflot-gruppen 60,7 millioner passasjerer og hadde over 41 000 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg