bankfiske

Moderne konvensjonelt havfiskefartøy, M/S Veidar M-1-G, 55, 5 meter (182 fot) i havn i Tromsø 2018
Veidar av . CC BY SA 3.0
Banklinefartøy, M/S Selstø, M-205-S, 19 meter (62,4 fot) på pigghåfiske på Shetland i 1958.
av /Norsk folkemuseum/Dagbladet (NFBDB) 26955-637. CC BY-NC-ND 4.0

Bankfiske, fiske som ble drevet på bankene utenfor kysten, særlig fra Stad og nordover, året rundt som linefiske og garnfiske etter torsk, kveite, lange, brosme, skate, steinbit og uer fra såkalte banklinefartøyer. I dag drives dette fisket av 26 konvensjonelle havfiskefartøy (2018), det vil si fiskefartøy med lengde over 28 meter og med lasteromsvolum over 500 m3. Disse fartøyene fisker hovedsaklig med autoline og med garn, men har også adgang til å fiske med snurrevad. De konvensjonele fiskefartøyene reguleres i dag som en egen gruppe innen havfiskeflåten.

Konvensjonelle havfiskefartøy fisker i dag på bankene utenfor kysten og i Barentshavet, ved Bjørnøya og Spitsbergen. Fisket i Barentshavet foregikk tidligere bare om sommeren, men drives nå året rundt.

Det tradisjonelle linefisket etter torsk ved Vest-Grønland opphørte blant annet som følge av utvidelse av fiskerigrensen ved Grønland til 200 nautiske mil. Det samme gjelder det norske bankfisket ved Island og i det nordvestlige Atlanterhavet som følge av henholdsvis Islands og Canadas utvidelse av fiskerigrensen til 200 nautiske mil.

Konvensjonelle havfiskefartøy driver fortsatt fiske på banker i fjernere farvann, for eksempel på Færøybanken, Færøy-Shetlandsryggen, Grønland, ved Rockall og i Antarktis. Alt fiske utenfor Norges økonomiske sone, fiskevernsonen ved Svalbard og fiskerisonen ved Jan Mayen foregår i dag i henhold til internasjonale avtaler og Norges fiskeriavtaler med andre land.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg