Lange

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lange er en fiskeart i lakefamilien. Denne arten har tidligere blitt klassifisert som tilhørende torskefamilien.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Molva molva
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utbredelse

Langen forekommer vidt utbredt i Atlanterhavet og delvis i Middelhavet. Hovedutbredelsen er på bankene fra Biscaya til Kolahalvøya, ved Island og i norske fjorder. Den oppholder seg vanligvis på 100–400 meters dyp. Den lever nær bunnen der bunnen er av sand eller grus.

Nyere studier viser at det finnes flere bestander av lange i Nordøst-Atlanteren. Det synes å være en bestand langs norskekysten og en annen bestand som finnes i området fra Biscaya til Grønland. Det skjer lite utveksling av individer mellom disse bestandene. Foreløpige data indikerer også at det kan være flere ulike bestander knyttet til enkelte fjorder langs norskekysten.

Biologi

Langen gyter om våren (april–juni) på en rekke ulike gyteområder, i Nordsjøen, på bankene vest av De britiske øyer, på Storegga, ved Færøyene og sørvest av Island. Gytingen skjer på dypt vann, og egg og yngel lever pelagisk på dypt vann. Ung lange lever på bunnen på litt grunnere vann enn det de eldre individene gjør.

Langen kan bli inntil to meter lang og nå en vekt på 40–45 kilogram. Den har en lang og en kort ryggfinne og en bukfinne.

Fiske

Det blir årlig fisket cirka 50 000 tonn lange, mest i den norske delen av Nordsjøen og i Norskehavet. Norske fiskere står for 40–50 prosent av den totale fangsten. Den norske lange-bestanden er vurdert å være livskraftig av Norsk rødliste for arter.

Anvendelse

Fisken er meget god, fast og hvit, med stor og god rogn og lever. Størstedelen av den norske og svenske fangsten blir saltet og virket til klippfisk og «spil-lunga», som brukes til lutefisk på julaften i Sverige. Lange er som torskefiskene mager og er først og fremst en god proteinkilde.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

lange
Molva molva
Artsdatabanken-ID
42783
GBIF-ID
5214880

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg