lange

Lange

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lange er en fiskeart i torskefamilien. Langen forekommer vidt utbredt i Atlanterhavet og delvis i Middelhavet. Hovedutbredelsen er på bankene fra Vizcaya til Kola og ved Island og i norske fjorder. Den oppholder seg vanligvis på 100–400 meters dyp. Den lever nær bunnen der bunnen er av sand eller grus.

Faktaboks

også kjent som:
Molva molva

Langen gyter om våren (april–juni) på en rekke ulike gyteområder, i Nordsjøen, på bankene vest av De britiske øyer, på Storegga, ved Færøyene og sørvest av Island. Gytingen skjer på dyp vann, og egg og yngel lever pelagisk på dypt vann. Ung lange lever på bunnen på litt grunnere vann enn det de eldre individene gjør.

Langen kan bli inntil 2 meter lang og nå en vekt på 40–45 kilogram. Den har en lang og en kort ryggfinne og en bukfinne.

Fiske

Det blir årlig fisket cieka 50 000 tonn lange, mest i den norske del av Nordsjøen og i Norskehavet. Norske fiskere fanger 40–50 prosent av den totale fangsten. Den norske lange-bestanden er vurdert å være livskraftig av Norsk rødliste for arter.

Anvendelse

Fisken er meget god, fast og hvit, med stor og god rogn og lever. Størstedelen av den norske og svenske fangsten blir saltet og virket til klippfisk og «spil-lunga», som brukes til julaftens-lutefisk i Sverige. Lange er som de andre torskefiskene mager og er først og fremst en god proteinkilde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg