Hekktyper
Ulike varianter av båtens hekk:
1) Hønerumpe/kanohekk. 2) Hønerumpe med stjert. 3) Krysserhekk/panser-rumpe. 4) Sleperorhekk. 5) Rundgattet kutterhekk. 6) Plattgatter med hjerteform. 7-8) Plattgatter med positivt speil. 9) Plattgatter med flatt speil og badeplattform. 10) Kutterhekk med speil. 11-12) Plattgatter med negativt speil.
Hekktyper

Hekk er den aktre (bakerste) enden av et skip eller en båt. Vanligvis betyr hekken den del av akterpartiet som er over vannet.

Faktaboks

Utformingen av hekken har rike variasjoner ut fra tidsepoke og verdensdel. I en norsk tradisjon er spissgatteren, rundgatteren og plattgatteren de tre hovedformene. På plattgattede skip, det vil si når hekken er flat, kalles bjelkene som går på tvers akterut for hekkbjelker. Fartøy med rorstamme som går gjennom hekken, i stedet for å være hengslet utenpå, kalles krysserhekk.

Historisk har skip med akterspeil, altså plattgattere, brukt betegnelsen hekk om skipets bakpart. Rundgattere og spissgattere har brukt betegnelsen gatt.

Da bilen kom på 1900-tallet, som i de fleste utforminger er en plattgatter, begynte befolkningen å bruke uttrykket hekk om bakparten på kjøretøyet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg