Brosme, benfiskart i torskefamilien. Har bare én lang ryggfinne (alle øvrige norske arter som tilhører samme familie, har to eller tre ryggfinner). Langstrakt kroppsform, én skjeggtråd under haken, rygg og sider lysegrå eller brunlige, undersiden gråhvit. Rygg-, hale- og analfinne kantet med et hvitt bånd, innenfor dette et svart bånd. Eldre eksemplarer er uflekkete, mens yngre har 5–6 utydelig begrensede lyse flekker eller striper på hver side. Blir ca. 1 m lang.

Fiskes med liner på bankene utenfor Romsdal, Nordland og Finnmark; forekommer for øvrig langs hele Norges kyst, i Barentshavet, ved Island, ved Grønland og østkysten av Amerika sørover til Cape Cod. Ved Europas vestkyst sørover til Irland. Den er sjelden i Skagerrak og Kattegat. Norsk fangst har på det meste vært oppe i 37 000 tonn. I 1996 var fangsten 19 000 tonn. Tilberedes som tørrfisk, saltfisk og filet; det meste eksporteres. Verdensfangsten var 46 000 tonn i 1992.

Brosme har et fast og hvitt kjøtt og smaken kan minne om hummer. Brosme er en mager fisk og er først og fremst en proteinkilde. Den er også en kilde til vitamin B 12, pyridoksin og selen. 100 g brosme består av 18,1 g tørrstoff, 16,1 g protein og 0,2 g fett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.