Kråke

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Kråke

Atle Grimsby. Begrenset gjenbruk

Kråke, fugleart i kråkefamilien. Kråka er grå med svart hode, vinger og hale, og veier 400–600 g. Den hekker hos oss over hele landet, i økende antall pga. stor næringstilgang på bl.a. søppelfyllinger. Stand- og streiffugl; alteter. Kråka hekker mest i Nord- og Øst-Europa, øst til Jenisej (Russland), Kasakhstan og Iran.

Tidligere ble den regnet til samme art som svartkråke, og var da kjent som en underart med det vitenskapelige navnet C. corone cornix. I grenseområdene hvor de to artene møter hverandre, opptrer ofte krysninger, som kan forplante seg videre, og som mer eller mindre ligner begge. Slike blandingspar har forekommet også i Norge.

Kråka bygger oftest reir i bartrær. De 4–5 eggene ruges i ca. 20 døgn, og ungene forlater reiret etter 4–5 uker.

Jakt på kråke er tillatt i hele landet fra 15. juli til 31. mars, og foregår best med utstoppet hubro (bulvan) eller kråkefelle.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

25. februar 2009 skrev Atle Grimsby

Etter splitt av arten (AERC i 2002) Corvus corone kråke C.c.cornix/svartkråke C.c.corone, er kråkas artsnavn blitt Corvus cornix! Nomminant Svartkråke er blitt Corvus corone.

Kråka har en sentral plass i Norsk Fortellertradisjon og Folkeeventyr. Jfr kobling til Svartedøden 'Pesta' (th. Kittelsen) som kunne omforme seg som en kråke.

Kråke er en av de mest populære fuglearter i barnebøker. I Norge er 'Fabel Jakob' den mest kjente kråkefigueren. Grete Randsborg Jenseg har skrevet fire bøker om kvitvingen fra Utsira.

Kråke dagen 7. mars. flere vær tegn. Sjekk opp:
http://lokal.utsira.kommune.no/Members/atle/fugl/paper-on-sykes-warbler-ramaartikkel-i-sin-helhet.

http://atgrims.blogspot.com/search/label/Crow

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.