kaie

Kaie, Corvus monedula, er en av åtte arter i kråkefamilien som hekker regelmessig i Norge. Den finnes hovedsaklig på Østlandet og i Trøndelag.

Kråkefamilien er en familie i ordenen spurvefugler. De er middels store til store (20–69 centimeter) fugler med kraftig nebb og føtter. Vanlige arter i Norge er kråke og skjære.

Faktaboks

Også kjent som
kråkefugler
Beskrevet av
William Elford Leach, 1820

Kråkefuglene er betraktet som svært intelligente og er meget sosiale fugler. De er nysgjerrige og har en sjeldent god hukommelse. Disse fuglene har fascinert menneskene gjennom tusener av år, og figurer av dem forekommer blant annet i hulemalerier. Kråkefugler lever ofte i flokker når de ikke hekker, gjerne med flere ulike kråkefuglarter i samme flokk. De responderer på lydene fra hverandre, for eksempel responderer ravn på alarmlyden til kaie og andre kråkefugler, og i mindre grad på alarmlyder fra måker.

Beskrivelse

Mange arter i kråkefamilien har svart, grå eller svart-og-hvit fjærdrakt, ofte med metallisk glans. Andre er blant de mest fargerike vi finner i fugleverdenen.

Utbredelse, slekter og arter

hvitbrystkråke
Hvitbrystkråke, Corvus albus, lever i Afrika sør for Sahara.
hvitbrystkråke
Lisens: CC BY SA 3.0

Kråkefuglene er i 2021 systematisert i 25 slekter og 133 arter over hele verden; fra Arktis til de heteste ørkener, fra havnivå til 6400 meter over havet, på øyer og kontinenter. Flere arter finnes dessuten i byer og tettsteder. De er meget tilpasningsdyktige og er blant de mest fremgangsrike fuglegruppene.

Mer enn en tredel av kråkefuglene, 45 av 133 arter, tilhører slekten Corvus, som er klart den mest suksessfulle til å ta i bruk forskjellige biotoper. Slekten er utbredt over hele verden unntatt i Sør-Amerika. I Norge er kornkråke, med i underkant av 300 par og svartkråke med bare noen få hekkende par, de sjeldneste i kråkefamilien.

Norske arter Latinske navn Forekomst
Nøtteskrike Garrulus glandarius Sør-Norge til Nordland
Lavskrike Perisoreus infaustus Høyereliggende barskog
Skjære Pica pica Hele landet der det bor folk
Nøttekråke Nucifraga caryocatactes Vesentlig Østlandet og Midt-Norge
Kaie Corvus monedula Spredt i Sør-Norge
Kornkråke Corvus frugilegus Trondheim og ved Mjøsa
Kråke Corvus cornix Hele landet
Svartkråke Corvus corone Sørlandet, men observeres i hele Norge
Ravn Corvus corax Hele landet

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kråkefamilien
Corvidae
Artsdatabanken-ID
4160
GBIF-ID
5235

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg