Kråkefamilien er en familie i ordenen spurvefugler. De er middels store til store (20 – 69 cm) fugler med kraftig nebb og føtter. Vanlige arter i Norge er kråke og skjære.

Kråkefuglene er betraktet som svært intelligente og er meget sosiale fugler. De er nysgjerrige og har en sjeldent god hukommelse. Disse fuglene har fascinert menneskene gjennom tusener av år og figurer av dem forekommer blant annet i hulemalerier.

Mange arter har svart, grå eller svart-og-hvit fjærdrakt, ofte med metallisk glans. Andre er blant de mest fargerike vi finner i fugleverdenen.

Kråkefuglene finnes med sine 24 slekter og 123 arter over hele verden; fra Arktis til de heteste ørkener, fra havnivå til 6400 meter over havet, på øyer og kontinenter. Flere arter finnes dessuten i byer og tettsteder. De er meget tilpasningsdyktige og er blant de mest fremgangsrike fuglegruppene. 

Mer enn en tredel av kråkefuglene, 44 av 123 arter, tilhører slekten Corvus, som er klart den mest suksessfulle i å ta i bruk forskjellige biotoper. Slekten er utbredt over hele verden unntatt i Sør-Amerika.

Norske arter Latinsk navn Forekomst
Nøtteskrike Garrulus glandarius Sør-Norge til Nordland
Lavskrike Perisoreus infaustus høyereliggende barskog
Skjære Pica pica hele landet
Nøttekråke Nucifraga caryocatactes vesentlig østlandet
Kaie Corcus monedula spredt i Sør-Norge
Kornkråke Corvus frugilegus Trondheim og ved Mjøsa
Kråke Corvus cornix hele landet
Ravn Corvus corax hele landet

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.