kråkefamilien

Kaie, Corvus monedula, er en av åtte arter i kråkefamilien som hekker regelmessig i Norge. Den finnes hovedsaklig på Østlandet og i Trøndelag.

Kråkefamilien er en familie i ordenen spurvefugler. De er middels store til store (20 – 69 cm) fugler med kraftig nebb og føtter. Vanlige arter i Norge er kråke og skjære.

Faktaboks

også kjent som:

Corvidae, kråkefugler

Kråkefuglene er betraktet som svært intelligente og er meget sosiale fugler. De er nysgjerrige og har en sjeldent god hukommelse. Disse fuglene har fascinert menneskene gjennom tusener av år og figurer av dem forekommer blant annet i hulemalerier.

Beskrivelse

Mange arter har svart, grå eller svart-og-hvit fjærdrakt, ofte med metallisk glans. Andre er blant de mest fargerike vi finner i fugleverdenen.

Utbredelse, slekter og arter

Hvitbrystkråke, Corvus albus, lever i Afrika sør for Sahara.
hvitbrystkråke
Lisens: CC BY SA 3.0

Kråkefuglene finnes med sine 24 slekter og 123 arter over hele verden; fra Arktis til de heteste ørkener, fra havnivå til 6400 meter over havet, på øyer og kontinenter. Flere arter finnes dessuten i byer og tettsteder. De er meget tilpasningsdyktige og er blant de mest fremgangsrike fuglegruppene.

Mer enn en tredel av kråkefuglene, 44 av 123 arter, tilhører slekten Corvus, som er klart den mest suksessfulle i å ta i bruk forskjellige biotoper. Slekten er utbredt over hele verden unntatt i Sør-Amerika.

Norske arter Latinsk navn Forekomst
Nøtteskrike Garrulus glandarius Sør-Norge til Nordland
Lavskrike Perisoreus infaustus høyereliggende barskog
Skjære Pica pica hele landet
Nøttekråke Nucifraga caryocatactes vesentlig østlandet
Kaie Corcus monedula spredt i Sør-Norge
Kornkråke Corvus frugilegus Trondheim og ved Mjøsa
Kråke Corvus cornix hele landet
Ravn Corvus corax hele landet

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg