ringmerking

Ringmerket toppskarv
Ringmerket toppskarv
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Ringmerking er en metode for å undersøke dyrs vandringer (også kjent som trekk og migrasjon), alder og så videre. Metoden blir særlig benyttet på fugler (se også fuglemerking), som forsynes med lett metallring rundt foten, påført adresse samt et nummer.

Historikk

I 1901 ble den første ringmerkede fugl funnet i Norge. Den var fra Danmark, som i 1899 var pionerlandet på dette området. I Norge startet organisert merking i 1914.

Materialer

Ringmerket havørn.
Ringmerking drives gratis i stor utstrekning av interesserte amatørornitologer, men ingen får starte virksomheten før de er blitt lært opp av erfarne merkere.
Ringmerket havørn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gjennom mange år var ringer av aluminium vanlig brukt, men slitasje gjennom 20–30 år kunne gjøre skriften vanskelig lesbar. Blant annet av den grunn brukes nå ringer av stål, spesielt til sjøfugler. Under normale forhold er det aldri konstatert at korrekt drevet ringmerking har skadet fuglene.

Organisering

Ringmerking drives gratis i stor utstrekning av interesserte amatørornitologer, men ingen får starte virksomheten før de er blitt lært opp av erfarne merkere. I Norge var det i 2006 ringmerket over fire millioner fugler. Av disse var mer enn 20 000 gjenfunnet senere.

Fra 1987 overtok Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum organiseringen av all ringmerkingsvirksomhet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg