Ringmerket toppskarv
Ringmerket toppskarv
Lisens: CC BY SA 3.0

Ringmerking er merking av fugler og andre dyr for å undersøke blant annet dyrenes vandringer (også kjent som trekk og migrasjon) og alder. Metoden blir særlig benyttet på flaggermus og på fugler (se også fuglemerking), som får påsatt en lett metallring rundt foten med adresse og et nummer.

Historikk

I 1901 ble den første ringmerkede fuglen funnet i Norge. Den var fra Danmark, som i 1899 var pionerlandet på dette området. I Norge startet organisert ringmerking av fugler i 1914.

Materialer

Ringmerket havørn.
Ringmerking drives gratis i stor utstrekning av interesserte amatørornitologer, men ingen får starte virksomheten før de er blitt lært opp av erfarne merkere.
Ringmerket havørn.
Lisens: CC BY SA 3.0

Gjennom mange år var ringer av aluminium vanlig brukt, men slitasje gjennom 20–30 år kunne gjøre skriften vanskelig lesbar. Blant annet av den grunn brukes nå ringer av rustfritt stål, spesielt til sjøfugler. Under normale forhold vil ikke korrekt drevet ringmerking skade fuglene, og metoden tar også utgangspunkt i at individene påvirkes så lite som mulig, både av innfangning og av merkene som brukes.

Organisering

Ringmerking drives som frivillig innsats i stor utstrekning av interesserte amatørornitologer, men ingen får starte virksomheten før de er blitt lært opp av erfarne ressurspersoner. I tillegg brukes også ringmerking som metode i stor utstrekning av forskere i ulike prosjekter.

I Norge var det i 2006 ringmerket over fire millioner fugler, og i 2022 ble fugl nummer ti millioner ringmerket. I 2022 ble det ringmerket til sammen 235 728 fugler i Norge. Det blir også samlet informasjon om fugler som blir gjenfunnet. Det ble rapportert til sammen 69 246 avlesinger og kontroller av levende fugler i 2022, og 1363 individer ble rapportert døde.

Fra 1987 overtok Ringmerkingssentralen ved Stavanger Museum organiseringen av all ringmerkingsvirksomhet i Norge. Det har tidligere vært brukt ringer fra andre institusjoner, blant annet med adresse Zoologisk museum Oslo, samt Tromsø museum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg