hornugle

Ungene til hornugle høres gjerne nattestid, høylytt tiggende med en nasal, klagende lyd.
Hornugle-unger
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Hornugle er en fugleart i uglefamilien. Den forekommer i alle fylker i Norge, men kan være vanskelig å oppdage.

Faktaboks

også kjent som:
Asio otus

Beskrivelse

Ca. 35 cm lang, litt mindre enn kattugle, med to fjærtopper («horn») på hodet. Vekt ca. 200–350 g. Rustbrun og gråbrun med mørkt streket kroppsunderside. Blir ofte forvekslet med jordugle som er tilnærmet like stor. Sett fra undersida er hornuglenes mørke bånd på vingespissene et godt kjennetegn. Hornuglas fjærdrakt, fjærører og oransje øyne gjør at den også ofte blir forvekslet med hubro. Hornugla er imidlertid bare halvparten så stor og veier omkring 300 gram. En hubro veier til sammenligning 3-4 kg. Hornugla kjennes også på langsom flukt med hyppige retningsendringer. Den flyr med langsomme vingeslag, avløst av glideflukt.

Utbredelse

Utbredt rundt hele den nordlige halvkule. I Norge er hornugla påvist hekkende i alle fylker, men er mest tallrik i lavereliggende områder i Trøndelag, på Østlandet og på Sørlandet.

Formering

Hornuglas tilstedeværelse kan være vanskelig å påvise. Territoriesangen kan ofte bare høres på noen få hundre meters avstand. De klassiske hekkelokalitetene for hornugla er i kulturlandskapet med dyrket mark og med tette barskogholt. Reiret plasseres i trær, ofte gran. Bygger ikke reir selv, men overtar gamle kråke-, skjære- eller ekornreir. Legger 4–5 hvite egg som ruges av hunnen i 25–30 dager. Ungene blir flygedyktige etter vel 30 dager. Hekkende hornugler blir ofte påvist på bakgrunn av tiggeropene som ungene ytrer etter at de har forlatt reiret.

Levevis

På dagtid sitter hornuglene godt gjemt, oftest i tette grantrær. Hornugla er nattaktiv og starter vanligvis ikke å jakte før i skumringen. Lever hovedsakelig av smågnagere og spissmus. Det er derfor store forskjeller mellom år på antall hekkende par. I likhet med flere andre av smågnagerspesialistene forlater hornuglene Norge dersom smågnagerne uteblir. Utenom hekkesesongen er hornuglene kjent for å samles på felles hvileplasser på dagtid, gjerne i tette granholt.

Vandringer

Trekk- og streiffugl. De fleste hornuglene forlater Norge på seinhøsten og vender vanligvis tilbake i mars-april. I år med god tilgang på smågnagere overvintrer enkelte hornugler i snøfattige områder langs kysten.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg