Aralsjøen. Sjøens opprinnelige utbredelse, strandlinjene i 1960, 1973, 1989 og 2000. Det som før var havnebyer, ligger nå i ørken, over 100 km fra kysten.

Aralsjøen (kart) av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Aralsjøen var en innsjø i Sentral-Asia, på grensen mellom Kasakhstan og Usbekistan, øst for Det kaspiske hav. Siden 1960-årene har sjøens størrelse blitt drastisk redusert, og bare små deler gjenstår nå som adskilte, mindre innsjøer. Sjøen er avløpsløs og har en høy saltinnhold, og er i tillegg sterkt forurenset.

Navnet, «innsjøen med øyene», henspiller på at innsjøen i spesielt østlig del hadde mange øyer.

Reduksjon

Aralsjøen slik den så ut i september 2017, med omriss av omtrentlig opprinnelig størrelse før 1960. Nord-Aralsjøen ble sent på 2000-tallet demmet opp av Kok-Aral-demningen, og har økt i størrelse og volum siden den nådde sitt laveste nivå. I sør har særlig den østlige delen utviklet seg fra innsjø til en ørken kalt Aralkum-ørkenen.
Aralsjøen 2017 NASA. CC BY 2.0

Aralsjøen var lenge regnet som verdens fjerde største innsjø med cirka 68 000 km2. Den hadde store fiskeforekomster, en omfattende fiskeriindustri og mye skipsfart. Utviklingsprosjekter gjennomført av Sovjetunionen fra 1950-tallet, der tilløpselvene Amu-Darja og Syr-Darja ble omregulert til kunstig vanning, medførte en enorm reduksjon av vannstanden. I 1990 ble arealet beregnet til rundt 45 000 km2; i 1998 målt til 26 687 km2 og i 2004 til 17 160 km2. Som følge av inndampingen er innsjøen redusert til to mindre innsjøer, Nord-Aralsjøen og Sør-Aralsjøen, hvorav den sørlige igjen ble delt i to mindre innsjøer, én i vest og én i øst, der den den østlige tørket helt inn for første gang i 2014.

Konsekvenser

Ifølge FNs miljøprogram (UNEP) kan Aralsjøen forsvinne innen 2020 dersom dagens utvikling fortsetter. Daglig fraktes rundt 200 000 tonn sand og salt fra tørrlagt sjøbunn med vinden, og ødelegger gradvis jordbruksland i en diameter på 300 km rundt sjøen. Det har skjedd en betydelig ørkendannelse i området.

Geologi og klima

Aralbekkenet tilhører Turanbekkenet og ble dannet i pliocentiden samtidig med Svartehavet og Det Kaspiske hav. Klimaet er varmt og tørt, og sporadisk nedbørsmengde utgjør kun 100 mm i året. Høye fjell avskjermer Aralsjøen fra Det indiske hav, og området omkring har lav biologisk mangfold.

Les mer i Store norske leksikon

De rike fiskeriene i Aralsjøen er ødelagt, og ørken har erstattet fiskebankene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Aralsjøen (fiskebåt i sand) av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Eksterne lenker

Litteratur

  • Peter O. Zavialov (2011). Physical oceanography of the dying Aral Sea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg