fennek

Fenneken er det minste hundedyret, og veier vanligvis bare ett til to kilogram.
Utbredelse av fennek (Vulpes zerda). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av fennek

Artikkelstart

Fennek er en art i hundefamilien. Den er meget godt tilpasset et liv i sandørkener, og forekommer i Sahara og østover til Sinai og Arabia.

Faktaboks

Også kjent som
ørkenrev
Etymologi
av arabisk
Vitenskapelig navn
Vulpes zerda
Beskrevet av
(Zimmermann, 1780)

Utseende

Med sine store ører, lyse pels og svarte haletipp er denne reven knapt til å ta feil av. Kroppslengden er 33-40 cm, halelengden 13-25 cm og vekta 1-2 kg. Dette er den minste reve-arten med de største ørene. Pelsen er tykk og lang, sandfarga gul på oversiden og kvit under.

Levevis

Fennek er en ørkenrev og føler seg hjemme blant sanddyner, som i Sahara. Den er nattaktiv og bruker de store ørene og et godt nattsyn til å oppdage byttedyr. Smådyr som insekter, mus og øgler er vanlig føde, men den spiser også fugleegg, frukt og røtter. Den jakter alene, men familien kan bestå av et par voksne og deres unger. Noen unger fra forrige kull kan hjelpe til med å oppfostre det nye kullet. Kullstørrelsen er 1-4 valper, som blir født i mars eller april. Hiet graves i bakken og kan bli ganske stort med mange innganger.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

fennek
Vulpes zerda
GBIF-ID
5219310

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg