Afrikanske villhunder angriper en gnukalv av . Begrenset gjenbruk

afrikansk villhund

Afrikansk villhund, hyenehund, Lycaon pictus. Tanzania.

Afrikansk villhund er et rovdyr i hundefamilien. Den er den eneste nålevende arten i slekten Lycaon og et utpreget flokkdyr.

Faktaboks

Også kjent som

Lycaon pictus

Beskrivelse

Afrikansk villhund kalles også hyenehund.
Afrikansk villhund
Lisens: CC BY SA 3.0

Den afrikanske villhunden kan bli over 1 meter lang med en 30–40 centimeter lang hale. Høyden varierer mellom 60 og 85 centimeter og den kan veie fra 17 til 30 kilogram. Pelsen er spraglete mørkebrun og sort med store gule og hvite flekker fordelt usymmetrisk over hele kroppen. Mønsteret er forskjellig mellom ulike individer (som kan kjenne hverandre igjen på avstander opp til 100 meter). Hårene er stive og den har ikke underpels. Ørene er store, runde, opprettstående og nesten nakne. Snuten er sort. Den er det eneste medlemmet av hundefamilien som ikke har ulveklør på forbena.

Levevis

Afrikansk villhund angriper en gnukalv i Tanzania.
Afrikansk villhund
Lisens: CC BY SA 3.0

Leveområdene til den afrikanske villhunden kan variere mellom sletter, ørkenaktige områder, og høytliggende områder preget av kratt og skog. Dietten varierer i ulike områder, men består oftest hovedsakelig av mindre antiloper. Den afrikanske villhunden jakter i flokker og kan ta byttedyr som er større enn seg selv, men den spiser også mindre dyr som gangere og øgler. Villhundflokker kan bestå av alt fra noen få til over 40 individer. Hunnene kan få opp til 16 valper per kull, som er mer enn hos noe annet hundedyr.

Utbredelse

Den afrikanske villhunden var tidligere utbredt på hele det afrikanske kontinentet sør for Sahara. Bestanden er nå mer eller mindre utryddet fra store deler av dette området og de største gjenværende forekomstene finnes i det sørlige og sørøstlige Afrika. Den afrikanske villhunden er regnet som truet av Verdens naturvernunion, IUCN, og ved siste oppdatering i 2012 var antallet kjønnsmodne individer beregnet til omtrent 1400.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg