dhole

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Dhole er en rovdyrart i hundefamilien som finnes i Asia.

Faktaboks

også kjent som:

Cuon alpinus,

dholhund, dhol, asiatisk villhund, rødhund

Beskrivelse

Dholens hode har buet profil, kort snute og kraftige kjever.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Dholens utseende skiller seg ut fra andre arter av ulvelignende hundedyr ved at hodet har en buet (konveks) profil. Snuten er relativt bred og kort og kjevene er kraftige. Kroppslengden varierer mellom cirka 80 og cirka 130 cm med en hale på 35–50 cm. Skulderhøyden er omlag 40–60 cm. Vekten av et voksent dyr er typisk rundt 15 kg. Pelsen er rødaktig og lysere på halsen og under buken enn på ryggen og flankene. Halen er buskete og har mørkebrun tupp.

Levevis

Leveområdene til dholen kan variere mye mellom ulike deler av utbredelsesområdet. Hva slags byttedyr de spiser avhenger av hva som finnes i regionen, men vil oftest være hjortedyr. Dholen er sosial og lever i grupper uten streng rangordning. Valpene blir tatt hånd om av flokkens medlemmer i fellesskap. Dholer er effektive jegere som jakter i flokk. Dyrene kommuniserer seg i mellom med lyder og har også et velutviklet kroppsspråk.

Utbredelse

Dholen var tidligere utbredt over store deler av Asia, men finnes nå hovedsaklig i India, Kina og deler av Sørøst-Asia. Den er utryddet i Russland, Sentral-Asia, Singapor og Sør-Korea. Arten er oppført som truet på den internasjonale naturvernunionens (IUCN) rødliste og den antas å være færre enn 2500 gjenlevende voksne dyr i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg