grårev

En nattaktiv grårev i Texas
Grårev av . Gjengitt med tillatelse

Grårev er en rev i hundefamilien. Gråreven er spesiell fordi den er flink til å klatre i trær, den kan sågar ha tilhold i et trehull.

Faktaboks

Også kjent som

Urocyon cinereoargenteus, trerev, fastlandsgrårev

Beskrivelse

Grårev har et tydelig gråspettet utseende, dette kommer av at hårene i pelsen har bånd av både kvit, grå og svart farge. Over ryggen har den en ei svart stripe. Deler av hals, kroppssider og føtter er rødlige. Buksiden er kvit eller noe brunfarga. Kroppslengden er 53–81 cm, halelengden 27–44 cm og vekta 3–7 kg. Hunnen er noe mindre enn hannen.

Levevis

Gråreven foretrekker ulike skoger, men kan også leve i jordbrukslandskap og til og med i urbane områder. Den er en typisk altetende rev, som spiser mest små pattedyr, spesielt kaniner, insekter og åtsler. Drektighetstidaer 51–63 dager og kullstørrelsen gjennomsnittlig 4 valper (varierer mellom 1–10). Valpene dier i 7–9 uker og vandrer ut når de er ca. ett år gamle. Gråreven kan bli 15 år gammel.

Gråreven lever i par. Den graver sjelden ut hiet sitt selv, men bruker de skjulesteder den kan finne. Gråreven er spesiell fordi den er dyktig til å klatre i trær, noe som ikke er vanlig blant rever. Derfor kan den også bruke hull i tre som hi, dessuten også i bygninger. Det er stor variasjon i leveområdet, fra 3 til 28 km2, antakelig avhengig av næringstilgangen. Gråreven er mest nattaktiv.

Utbredelse

Gråreven lever fra Colombia og Venezuela i sør til USAs grense mot Canada i nord. Således finnes den gjennom det meste av USA. Den forsvant fra Canada for lenge siden. Gråreven forsvant også fra flere områder i USA, muligens som en følge av konkurranse med rødrev, men har gjenetablert flere bestander. Bestanden regnes generelt som god. Det drives fortsatt utstrakt jakt på arten i mange stater i USA, mens den er freda i andre.

Den andre arten i grårevslekten er øygråreven. Den er veldig lik gråreven, men finnes kun på seks øyer utenfor California i USA. Det er mulig at noen bestander på fastlandet innenfor også tilhører denne arten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ginsberg, J.R. & Macdonald, D.W. 1990. Foxes, wolves, jackals, and dogs. An action plan for the conservation of canids. IUCN/SSC Canid Specialist Group og IUCN/SSC Wolf Specialist Group, Gland, Sveits.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg