franc-sonen

Artikkelstart

Franc-sonen er en løs sammenslutning av land hvis valuta var knyttet til den franske franc, og som (med unntak av Ekvatorial-Guinea og Guinea-Bissau) alle har vært franske kolonier.

Faktaboks

Uttale
fraŋ-

Virksomhet

Samarbeidet bygger på bilaterale avtaler mellom Frankrike og det enkelte medlemsland eller grupper av land, og innebærer en fast vekslingskurs mellom euro (tidligere franske franc) og den lokale valutaen. Landene har gått sammen om å opprette regionale sentralbanker for utstedelse av den lokale valutaen (se CFA-franc). Komorene utsteder sin egen valuta gjennom sin nasjonale sentralbank. Medlemslandene var dessuten forpliktet til å holde hovedtyngden av sine valutareserver i franske franc og til å drive sin valutahandel på Paris-børsen. Fra 2019 var det ikke lenger pålagt landene å ha minst 50 prosent av reservene i den franske sentralbanken. CFA-franc har blitt devaluert flere ganger, kraftigst i 1994, da CFA-francen ble devaluert med 50 prosent og komorisk franc med 33 prosent.

Medlemsland

De fleste medlemmene av franc-sonen tilhører de to valutaområdene West African Economic and Monetary Union (WAEMU), som består av Benin, Burkina Faso, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kapp Verde, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone og Togo, og Economic and Monetary Community for Central Africa (CAEMC), som består av Angola, Burundi, Ekvatorial-Guinea, Gabon, Kamerun, Kongo, Republikken Kongo, Rwanda, São Tomé og Principe, Den sentralafrikanske republikk og Tsjad. I tillegg er Komorene tilknyttet franc-sonen.

Mali sto utenfor sonen i 1962–1984, og i perioden 1958–1973 trakk følgende land seg fra valutasamarbeidet og opprettet egne valutaer: Algerie, Guinea, Madagaskar, Marokko, Mauritania og Tunisia.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg